《魔雪奇緣2 Frozen II》

1001 回覆
100 Like 91 Dislike
某段睇到發動地鳴
之後野獸巨人出動
然後爆左個瑪利亞之牆
我認中左巨人毒

anna根本係未進化和理非
傍住個家姐話幫手
咩gear都無係度做負累
走入火魔法又無豬嘴
個下心諗真係阻膠

好在最後都進化變艾倫
話說講water has memory就代入左香港
有冇人覺得佢地兩個細路女樣好得意

仍然心疼Elsa既係睇佢細個已經好成熟,會諗好多野會憂慮好多事,好有能力但同時咁細個就要面對現實冇得好似Anna咁咁天真開心
最好笑係olaf又真係由頭講一次frozen 1個故仔,我笑到癡線但全場冇人笑
最後張相魔法都出現得幾唐突
應該係伏筆黎?
完全唔覺好睇,啲歌冇Let it go咁震撼,睇完求退錢
今集得個畫面靚,真係好靚。

劇情太多巧合。
好多元素想講,"大自然","永恆","成長改變",但都蜻蜓點水,搵唔到重點。
Olaf夾硬煩膠,除左回憶之外都只係煩膠。隻火元素特登扮可愛。
Kristoff主軸係求婚,但...佢知道anna佢地走左,竟然係度唱歌而唔係衝去搵佢地...上一集趕返去救anna既衝勁呢?
角色動機,張力都唔夠。

D歌係好聽,但配合畫面就有D夾硬塞。
而有個有嚴重既問題,除左完場有好多人都會哼果4粒音之外,真係唔記得晒...
sad but true

反而之前d短篇仲精彩又感人
唱得歌 我肯定唔會睇粵配啦
粵語開頭首歌d歌詞,聽到我喊左
睇完都幾失望
Frozen2 係有承接,但略嫌牽強

記得睇1嗰陣一嚟播Frozen Heart 已經好震撼
Let it go 唔洗多講啦
Do u wanna build a snowman講姐妹情個轉折位都正啦
仲有for the first time in forever兩姐妹對開城門嘅對比
in summer love is an open door fixer upper...
首首都聽咗六年去等Frozen2

而我今次一路睇竟然覺得啲歌好長
Disney係要冇啦啦唱歌,但今次真係好唔自然
就好似elsa 凌晨喺到”into the unknown” 我心諗佢唔會嘈醒其他人?
想快啲去到劇情高潮位
結果,好似冇咩高潮位
呢度真係笑死,支歌就極之boy band 再加埋個八九十年代嘅MV
Something never change
The next right thing
今次鐘意anna既歌多d
果下真係好似啲電視片尾曲
咁樣玩膠法其實睇到少少老尷,唔想frozen變青春愛情片

上集所有野都連貫統一,今集目的係開坑,所有野都講d,搞到到喉唔到肺
同埋好多位都有啲講唔通
例如佢呀爺想攻打佢地個原因太兒戲
人地識魔法就信唔到 兩樣野都唔關事
最後啲士兵又話要誓死保護個水霸同國家
anna口講兩句又轉軚

同埋有啲位小失望
想睇多啲elsa完全體之後有幾強
但佢淨係玩下水就完
同avengers end game 個時奇異博士淨係玩水有咩分別

into the unknown以主題曲嚟講未夠班去表示elsa最重要既轉變
你話show yourself 係主題曲就啱
想睇粵配係咪歌都係中文版?
好耐冇睇配音版唔識
最odd係anna係山窿個首
為唱而唱 一啲深層意思都冇
個家姐死咗 國家就嚟亡
佢仲係到唱咗成晚
入場睇好撚多細路
人地識魔法就信唔到<<<其實好多電影電視都用等依個做setting喎

例如xmen

人類面對未知但又強大嘅力量
源自心底嘅恐懼就會令人類做錯決定 引發衝突

雖然係用到爛嘅橋,但我覺關事而且解得通
粵配歌有啲位唔啱
係...
仲要大家都知Elsa同olaf 有主角光環實唔會死
真係代入唔到佢sad到要唱歌唱一晚
好明顯d士兵係唔知阿爺既詭計啦,聽皇帝話要守住個水壩囉。冇啦啦俾人困住左3x年,而家個孫返黎講事實真相,士兵信anna而轉軚都理解既,但真係冇幾百集時間睇到轉軚既心路歷程啊嘛

我覺得最唔make sense係,個水壩爛左,應該要影響甚至破壞Arendelle,但Elsa一野就擋住d水然後bbq大結局,完全培養唔到解困既情緒
如果套戲兩個鐘會好好多,而家好明顯要講anna kristoff 愛情線而cut走主軸故事既時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞