《魔雪奇緣2 Frozen II》

1001 回覆
100 Like 91 Dislike
睇套戲係咁諗到光復香港
因為anna首the next right thing
縱使唔知前路同未來係點 但至少呢刻我地可以做the next right thing
Step by step 最後一定可以光復到enchanted forest!!!
我係睇olaf消失 然後同anna一齊喊咗
係呀爺嗰part 話對手無寸鐵既族長我都諗到
成套戲好多位都有諗起香港
所以手足!我地要一齊do the right thing
Rapunzel幫人補血?
極度懷疑香港迪士尼cut撚晒imax 3d埸!!!
我dllm!!!等左6年你唔撚俾我睇imax 3d

但其實都無乜時間講佢地愛情線

係咪得我一個覺得sheshe味好濃?
佢同elsa身體接觸多到乜咁,如果佢地唔係姐妹真係情侶feel好重
一開頭2姊妹細個玩雪
已經有小飛象岀現
畫面靚但悶
隻火蜥唔夠打就扮Q
喂呀
而家有honeymaren同elsa啦

sorry我太著眼求婚個段
Agger 覺得佢完全冇用 冇咗佢都冇乜所謂

Btw 想知anna同kristoff 有無扑過

Anna首歌好岩香港
黎明已到,do the right thing
又好似真無乜用
風就關佢阿媽事
水隻馬就用黎去阿圖哈蘭
土啲巨石就打爛個水壩

隻蜥蜴淨係識扮q同食雪
睇呢套戲嘅時候真心feel到迪士尼班高層響度指手畫腳,就好似South Park維尼果集咁響作者背後行來行去……

感受到作者係有擺好多信息響入面,而且世界觀大咗好多。不過每個位都感覺佢綁手綁腳,稍微複雜d嘅表達手法怕細路睇唔明,稍微深少少嘅對話又點到即止,最慘係有d劇情明明已經鋪好想做d嘢,但又無咗……
我睇到果段,竟然係諗住Olaf會講
Anna, I don't feel so good

片尾時候有少少暗示佢地搞咗
白雪識用唱歌控制動物
將所有所謂最受歡迎既野放落去=ELSA愈畫愈靚&大王魔法

冇左1個種精而簡而清晰
劇透警告

其實佢拆做上下集就可以講得清楚好多
有好多劇情其實鋪耐d講多d
成個故事真係可以好Epic

首先,Elsa響皇宮聽到呼喚之外
其實片頭講多少少佢做皇后嘅嘢
鋪排一下其實Anna更得人心
做嘢比Elsa更決斷
咁樣Elsa最後讓位件事就唔會咁突然

另外基斯托夫求婚果度係極大敗筆
而家好浪費佢個角色
因為迪士尼從來男性角色都唔會自卑
但偏偏佢只係一個身份低微嘅人
中意咗公主住入皇宮
如果加入上面所講Anna嘅表現
基斯托夫越來越自卑
咁佢急住想求婚去認證同Anna嘅感情就更有深度
之後Anna同Elsa漏液出發漏咗佢
基斯托夫又一次自卑發作無再追上去就合理得多
到而家都仲係覺得104分鐘太短 唔夠喉
kid movie
自卑都係show另一種人嘅性格出嚟姐
就如以前迪士尼公主都係小鳥依人,但後尾都開始唔行呢個路線
有冇人翻睇1個時覺得首首歌都笑中有淚

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞