《魔雪奇緣2 Frozen II》

1001 回覆
100 Like 91 Dislike
我覺得你講個d充其量係話套戲想帶出嘅信息,套套disney都有,好似第一集對love嘅重新定義,moana講做自己想做嘅野一樣,畢竟係細路仔戲,一定會有d教育意義,但講到深度就真係不敢茍同,無咩思考空間可言

我覺得呢集好平鋪直敘,仲要d歌都少左以往disney嘅洗腦三節拍,搞到失色哂,唯一進步嘅真係得畫面
因為 一 已是百老滙歌舞劇,
所以 二 出發點就是歌舞劇
是但啦 我老婆咁靚 今集仲要有多咁多戲份 咩都夠哂
https://youtu.be/7w9CMYKIrS0
終於搵到廣東話版
副歌直頭放棄唔譯
咪話主旨比1更有深度囉

1係玩個人同反轉迪士尼自己sell個種傳統愛情價值觀

2係講面對成長、面對社會、面對是非對錯既勇氣
今集有好多訊息想講,但好多都蜻蜓點水。
唔係同我講攞batman 三部曲同 frozen比啊?得啦知你最有深度
點解可以咁正,大人都覺得正

好想買個套仙女運動裝

最慘係明顯編劇係有打算有咁嘅深度
而結果係感覺好綁手綁腳
好唔抵
想睇director cut
全球fans眾籌俾佢地出director cut
由6年前Let It Go 開始已經覺得好正 只不過而家變到更加正先多人留意
其實,深紅長裙大露背都正⋯⋯
1 既最鍾意加冕日禁慾裝
之後olaf’s adventure冬天晚禮裙好高貴

let it go可能睇得太多太多太多次覺得條裙有d俗套
幾時都咁正

乜撚野禁慾裝
係Arendelle 皇室御用女皇裝
BTW, Elsa 過黑海嘅體能係點練返黎
佢點都唔似有操練開
好想俾佢瘋狂西面

自己都唔敢睇番,呢下超正
Lost in the woods 正到喊, 80s rock ballad, 直頭有個shot致敬bohemian rhapsody
困左起間房十幾年,佢乜都識啦

成個公主世界淨係得佢知唔可以嫁俾啱啱識既男人同知咩係真愛

(為左最錫既阿妹甘願自己困起間房十幾年就係真愛)
對住你真係唔方唔西面
Elsa唱嘅先係最好 利申未上映之前聽soundtrack已經聽到識背
https://www.youtube.com/watch?v=l1uoTMkhUiE
https://www.youtube.com/watch?v=md7dK5-qvHc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞