budget 2k 求電腦用既音響推薦

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
你試下咪知
睇budget做人
『高度還原真聲』 可以咁講
監聽喇叭一般frequency response都比較平啲,我會形容為無味精

高音唔高,低音唔低
高低音有幾高低係睇frequency range,每隻都唔同
唔好講,我怕我忍唔住
老實講就睇budget做人啦
一般電腦個sound card都雞雞地,咁理論上加DAC係會好啲,但分別係咪好大呢,自己又聽唔聽得出呢,好個人
雖然我應該會加埋Topping D50S
HD3 好似仲岩我
好吸引~香港賣差成千蚊,同A2差唔多大,個款似A5音量扭制放前面,仲內置DAC有埋藍芽,A2+A5合體版,唔知有冇人用緊或試過
HD3都係其中一隻我留意過嘅
首先其實佢同A2+分别並唔大,用同樣嘅driver, 如果冇記錯都係用同樣Audioengine D1 DAC嘅晶片,connectivity好啲,同係個箱大少少,bass 會好番啲,但整體音色上可以話一樣咁濟
然後你帶耳機聽聽下面段片
https://youtu.be/Q3XLmw_pvsw

HD3除咗多個dac,靚仔啲,可以駁subwoofer外,單講音質真係唔係iloud mm對手
佢宜家仲要貴一百美金,我寧願真係攞衣舊水加少少買隻堅USB DAC+iloud mm
我屌
一過左12點變返原價
屌~
我仲諗住唔買MM買MTM...
而加搞到MM唔想買
MTM無左USD 26X
睇多幾日,cyber Monday可能又減
不過最後都係唔買MTM
mm size啱我多啲
不過mtm個測音好正咁,上網睇話測完個聲正咗
我諗我同你都係睇左同一篇文章?
CHILL咩論壇?
睇左呢個POST本來買MM
跟住發現MM好似2017年已經出?
跟住見到MTM今年先出
所以無理由買舊野...

好撚搥春...
26X變返32X
冇話特別邊個,都係不斷Google同YouTube
睇咗衣個未?記住帶耳機
https://youtu.be/tdZ9gPdXjZI

但經典就係經典,衣個size衣個價錢mm真心cls
無線spec可以用USB DAC補番
mtm係好,但衣個size同價錢,都唔係冇其他選擇
不過我都唔敢睇落去,無底深坑
我就自問玩唔起既啦
我只不過想換個喇叭
我仲用緊二十年前D喇叭仔
但係我睇網上好似都有講MTM的確音係好過MM喎?
原來同A2差唔多,我仲諗住好大分別,IK唔知係咪全部意大利做,我見仲有隻MTM可以橫訓,雖然大部d但打橫剛好避到個Mon,不過就要成3千,愈睇愈貴。
再貴就冇意思,上genelec 果d 啦。

mm 呢個價真係攞黎當電腦喇叭都抵
MTM 同 MM 價錢差幾多BTW,入左手MM
iloud mm 就咁for電腦and ps4用得唔得?
有冇需要買USB DAC or sound card?
true
MTM買單個
我就係買FOR 電腦用

唔洗搞咁多,插電,駁音線,之後FAPFAPFAPFAPFAPFA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞