budget 2k 求電腦用既音響推薦

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
學到野
即係叫電腦唔好用喇叭?只用耳機?
用咩都好,得2k唔好追求質素
人地問2K 買咩比較好,你就叫人咩都唔好買有料
用返原本個個唔得?一定要買?
你應該係對鞋行到爛,情願去比錢換鞋底,都唔會買新鞋既人
其實可以睇下隔離講枱式機個post,有推薦不同價位既dac做參考
Mm後面個 hf+2db同lf-3db係幾時先用?
作為普通用家, 換左 mm 後, 就算只係原裝線插電腦底版, 音質比以前丮開既 JBL Pebbles 有明顯提升, 之後心思思換左以下既野 :
- CS4398 chip DAC (<$500): 令音質冇咁硬同有彈性, 改善 background noise
- speaker stand (<$200): 明顯地令聲音更岩角度傳到耳仔
- 4N OFC RCA to RCA wire (<$120): 暫時升級感唔明顯, 真係要聽耐 d 先
- 三腳電源線 (<$20) : 對音質冇影響, 當然只係為左方便
總結一下, 升級感覺係 speaker >>> DAC >= speaker stand >> RCA wire
想跟機, 但佢個DOWNLOAD LINK死左
https://www.roomeqwizard.com/
係唔係呢到DOWN番?
同埋想問係咪用線搏先用到呢個?我用藍芽係唔得?
想買Audioengine D1 dac ,但點樣可以一次過駁曬Ps4 同 電腦
想問係咪用線搏先用到呢個?我用藍芽係唔得?
yes 個software 係改電腦個eq
我因為見有巴打話直接插線落電腦會有電流聲,所以用藍芽
未買dac之前,究竟插線用呢個好,定藍芽好?
岩岩覆左係隔離個post但諗諗下好似呢邊先o岩

話說就到新年大掃除, 醒起屋期有set封塵 philips HTS7200放左係到無用到, 最近想將佢地變做電腦speaker, 想問下有冇咩音效卡/其他方法介紹可以run盡佢? 唔想浪費左個三個音響

由於對音響0研究..以下d音響資料係philips官網抄出黎俾各位ching參考

總功率 (RMS) - 440 瓦
輸出功率 (RMS) - 2x120 瓦,200 瓦
頻率響應 - 40-20000 Hz
噪音訊號比率 - >65 dB
數碼/類比轉換器 - 24 bit, 192 kHz
衛星喇叭阻抗 - 4 歐姆
衛星喇叭頻率範圍 - 150-20000 Hz
重低音喇叭驅動器 - 6.5 吋高效低音喇叭
重低音喇叭頻率範圍 - 45-5000 Hz
重低音喇叭阻抗 - 3 歐姆
重低音喇叭類型 - 被動式
衛星喇叭驅動器 - 18 毫米半球形高音喇叭 - 2 吋 x 3 吋

唔該晒
Pushhh
就咁開機,唔插線都有電流聲,用DAC有冇用
唔插線都有電流聲,呢D 應該係低價喇叭既通病
以前買過D 百幾蚊既喇叭就係咁,呢D 係喇叭質數既問題,你soruce 幾靚都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞