budget 2k 求電腦用既音響推薦

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
其實呢個音箱既定位係比整後期既人
即係轉聽音源有問題既音
咁我地呢D想聽音樂既人係未由一開始就選錯音箱?
27號表示玩左2日了
MM 姐係

IK Multimedia iLoud?

好想入坑, 呢個post 好毒

想問下 FIIO X5 做 USB DAC推唔推到 ?

定買上面巴抵推介 $149 果個
召喚打手幫巴打
後期撚話你聽無錯
因為人地做後期個陣會根據自己首歌去調到
首歌發揮得最好
例如佢想首歌低音勁d
佢就會用最flat response既speaker去做
所以你地聽歌用返studio mon就會反而更加
貼近歌曲創作者想你聽到既野 變相係首歌最好發揮
既狀態👍🏻

Speaker所謂既加味係個人口味 但同時都會令到
創作者想你聽到既野呈現唔到出黎
我用x7 +am3d做DAC會有啲delay,純聽歌既話冇問題
照妖鏡
你有commission 分的話依個月你發左鳥
我只係其中一個中毒玩家
完全冇諗過會有咁既發展
(Ik見到可以pm我分返少少俾我嫁送對mtm俾我都得
邊啲人hea做一聽就知
如果我打算用黎打機同聽歌,係咪唔應該買
no, 啲bass勁撚到all around you咁
唔係 因為正常外國香港 同打機既聲 只要唔係極9流d聲都做得好好 更加應該原汁地聽
有冇 hk$500 左右可較 volume 既 dac 介紹, 夠推 mm 同好過一般 onboard sound card 就得, 買埋就搞掂! meet 到 $2k budget
29號order今日SF送到
我買佢就係想睇下可唔可以養成返正確既音感
D50s
你就想
香港代理做緊成三千蚊,你班友水鳩人去美森買,千六蚊,每買一部蝕一部
Flat response 同首歌spectrum response 始終唔同
如果人地本身就Bass 推左少少 之後speaker又推左
咁就會難聽

所以有得選擇買flat response 係好事黎
Ikmm 平價monitor黎講算係幾好 studio未必應付得來 始終佢speaker 細 bass唔會出到好多
出到都一定唔太準 但ikmm都算係咁 幾超班

聽歌打機娛樂用係無得輸
D50s 成千尾喎

上面巴打你信我到咗貨直插咗先再決定加唔加dac啦,唔好晒錢
隻嘢其本上好撚大聲,我都係default 0, 用電腦較大細聲

我屋企成千呎,老母喺廳屌我開得太大聲
屌濕鳩順豐話嘗試寄過黎但係完全收唔到電話
係咪要等多日先有
推得好唔好同大細聲兩回事黎
不過同意可以聽左先,聲唔掂再買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞