『薪火post』BNO續期資訊(66) 頭POST有WEBCHAT LINK

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
恭喜絲打,我就仲未有消息唉
多謝你 可以多啲同你個case examiner溝通下 都係多得佢幫我嗺嗺我諗我今日先會approve!
佢地話bno 無用,都係fd 黎,但全都係黃,唔想傷和氣
恭喜,終於到你,收到睇清楚有無錯,祝一路順風!
歐洲嘅睇法唔同,英國本土因為唔係公民,件事唔同晒,當然歐盟各國點做有自主。網上睇過鄭大班除鼓勵人續bno,亦有教人去歐盟地區,交歐盟成員價讀書。
高峰期應該過咗,要續嘅應該都續晒
未批
有冇人係 J Carling 處理緊
有機會慢,你睇返條款如果遲到過咗某日數,可以回水嘅!試過有人遲咗成個月,水都回埋,結果hmpo 話收到!
想問下要補交資料既話,有冇要限幾耐之前要寄返去?
ASAP
唔該巴打
等咗咁耐終於approved,
我由16號開始等,26號佢無端端sd email 黎話叫我比id color copy,但我係有寄過30號再寄多次,之後到今個星期三都冇聲氣所以忍唔住webchat 催,問完佢話會加警告提人處理快D,之後琴日就approved 啦,webchat 係真係有用,反而email 我有寄過幾次都係冇reply

我寄:
舊bno
副簽
副簽人passport 彩印(澳洲)
Id card彩印
學費單
解釋信(點解冇父母出世紙/結婚證書;有咩online 果陣打錯/打得唔好自己再解多次)
父母內地結婚證副本(痴memo提佢係咩黎)
父母單程證(with memo)

9月25寄,到依家仲係in transit ,但有朋友遲過我寄都已經寄到,點解會咁
去郵局問
大多1星期內,耐既2星期至1個月都有人試過
黃就算啦藍既話就算係fd我都唔會幫,仲會串鳩佢
9月寄
過左期好多年既BB passport
個樣完全唔同晒
冇副簽
冇parents出世cert
十月頭approved左
而家寄緊黎
岩岩佢地當時間9點幾pm話寄,痴線佢地收幾點
寄前最後一問
已準備:
未剪角舊BNO 一本
廁板護照正本 一本( 成本寄去唔想影咁多頁 )
身份證前後彩色影印 一張
出世紙正本 一張
父母香港結婚證影印本 一張
保險信地址證明 一張
沒有副署解釋信 一張

上個POST問過 想問下有無巴打"確實"知道申請失敗既話文件會唔會寄返比我
同埋小弟英文差 想問下我封解釋信有無文法要修改
順便比各位無副簽既朋友參考下點寫

Application Reference No :
PEX - XXX XXX XXXXX

XX-XX-XXXX

Can not show the Countersigning

Dear HMPO :

Sorry for I can’t show the Countersigning to you ,because I can't find anyone simultaneously possess three condition with signature and not my blood relative.

I can show you to my old BNO passport ,Hong Kong ID card copy ,HKsar passport ,Birth paper ,residential proof and my parents marriage certificate to confirm my identity.

Hope you can accept my explanation. thank you.

applicant
XXXXXXX
一來來啦,二來英國政府講唔幫bno平權,未搞既人邊會搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞