『薪火post』BNO續期資訊(66) 頭POST有WEBCHAT LINK

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
SAR? 師兄可唔可以講多少少
係 細個有 但搬屋唔知放咗去邊
90後 97前
肯定係BNO
我睇返自己果張出世紙寫QE ,到時印出黎會唔會
屋企人話我聽 其實之前都知
細個去過一次之後 就一直都冇用
因為冇去旅行 見唔使用咪冇搞

早排想搵番出黎續 但搵唔到 就apply咗lost case
我諗我個case要交嘅文件都差唔多
因為過期太耐
但交齊都fail咗
咁其實有冇問題?要寄返去?
我兩樣都有睇過
我係97前出世嘅 細個屋企有幫我申請BNO
因為驚交少野會唔比
文中提過嘅野 都有交齊嘅 包括副簽、屋企人身份文件等等
Yup 呀爸個本都仲係到
佢都話有同我地申請
睇頭post 你真係有BNO佢會直接出之前個BNO details俾你
Confirm真係有再apply
唔係交齊嘢就會批畀你
你究竟有冇睇清楚申請BNO嘅資格?
仲有以前手足upload過當年ID申請護照嘅leaflet
BDTC BNO都有得揀
仲有有人問你身份證大法中唔中曬所有嘢你都冇答人
我見fail咗 有email問 但一直冇人覆
咁仲搞唔搞好?

補充: 屋企人有幫我申請BNO (肯定) 因為屋企人個本都仲係到 佢地話之前一齊搞嘅
細個有用過
之後冇出國 所以一直冇續

97前出世
佢要嘅所有正本都有比晒佢

希望各位比啲意見
你肯定屋企人真係幫你搞左BNO而唔係BDTC?
呢到大把巴絲成本舊BNO唔見左,HMPO check到紀錄有都批

而家你隻case似當年你係拎BDTC而唔係BNO喎
仲有一個疑點係
當年當事人未成年冇可能自己keep住本passport
照道理會同家人嘅放埋一齊
唯獨係佢自己嗰本唔見咗都係奇怪
仲有BDTC資格無論當年有冇申請過BDTC passport都會有
出世紙仲有住址.....
當年bdtc 一樣酒紅色封面,不過印咗Hong Kong,sar大法你睇返doc,不過你既然申請續證不成,SAR大法亦未必有bno資料。

你97時已過11歲?用唔到身份證大法?
頂,你仲係無答!身份證大法:

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

有無中晒三樣先?
你又睇吓屋企人幾本,國籍一欄寫住咩?到期日幾時?
越來越多國家出現
Place of birth嗰解釋真係任人解
HMPO 話:一切以我理解為準
身份證?
又有新圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞