『薪火post』BNO續期資訊(66) 頭POST有WEBCHAT LINK

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
幾時先有香港仔呀
11號sent 份件係希斯路了 不過唔知會唔會係啲文件
係呀呢張

Lost case, 無ref. no.

25/8 Online Submit Lost Passport
27/8 收到email 要打去HMPO 對資料(電話聽左廿分鐘音樂), 對完資料個職員話會收到多一封email 叫打返俾佢地,唔駛理個封email,收線之後可以直接 apply passport (到今天16/10 都收唔到ref. no. ,Webchat 問點解仲未收到ref. No. , 就叫我apply 多次lost case佢幫我check, 當然就無再apply 乖乖地等)
註:無sms 提示你要打去cfm 資料,要個幾日自己留意email, 因為email 話要2個工作日打返俾佢地,唔好miss)

30/8 Online Apply Passport
9/9 去郵局掛號寄件(盛為$80)
16/9 郵局顯示已派件
18/9 HMPO cfm 收到 doc.
18/9 Join Q.
11/10 忍唔住webchat 問下個status , 答我文件齊,做緊 std. check, 叫我等
15/10 收到email 加sms 話批左
16/10 等"運"到(希望唔好print 錯野)

整個申請passport 程序都有sms 提示

交左文件有:
HKID copy(一張低面影在同一張,兩張低面分開影 ,唔知要邊款la)
特衰全本彩影(每版獨立一張A4)
BNO朋友副簽(記得記得千祈千祈唔好對摺份野,就係對摺左攪到要再搵個fd 出黎再簽過)
住址證明(銀行月結單正本,稅局lost password 正本一份(最快有政府信既方法))
硬身透明文件folder 防文件摺疊,外加公文袋寄出(全部文件掛號收$80)

註:唔見個本bno 應該係八九歲細個樣

最後祝大家好運,快快收到
你張cert既右下角,係寫section1(4)?
9月27號寄documents
今日收到新bno了
我lost case 9月2日being process
10月11批

所以你等多陣
咩app......
係呀
無錯。。。不過特登飛去英國生好似好麻煩
點樣帶BB返來又係另一個問題
我都係T Chan
點解我仲未俾人彈
你地係uk果陣彈?
屋企人簽收passport得唔得?
由10月2日寄到今日都未出發去UK
香港郵政搞咩

In Transit
Tracking no. RCXXX399YYYHK

This item is now leaving the originating country. More information will be available when it arrives in the UK.
太多件,無位上機。
咁等撚到幾時
揸一世bc定一世特衰,橋到船頭自然直啦!
我10/10 因為lost case 打咗去確認資料
屋企人遲兩日搞 12/10 打去確認資料 佢13/10 就收到電郵確認lost case
但我仲未收到email

屋企人仲要唔見咗出世紙 係咪一定要交?
由於太sad 決定上黎分享下 不吐不快
我用lost case係失敗咗
搞咗三個月 比其他人借鏡一下
真係好花心力......

一開始六月寄啲野去
正常join queue
六七個星期都冇反應,仲係join queue,就去web chat問

問完就收到email話資料唔齊 要雙親比出世紙正本(本身比咗color copy)
寫咗email 話難provide正本 文件唔係我本人之類 佢冇覆
隔咗一個星期 算喇 申請咗核証副本寄
之後等咗成個月啲文件都未到
keep 催兩邊郵政局都冇回音
個status一直話英國郵政總局
HMPO個邊status又冇變又冇email
之後見佢轉咗paper handle 以為因為唔齊料太耐
點知web chat問一問佢地有冇收到件
就reject埋個申請 LOL
話咩係BDTC status fail
我出世個陣都冇BDTC拎喇 唔知佢地搞錯咗啲咩
咁再send email去clarify
例牌唔覆
再兩日收到DHL送番晒啲件黎
連唔知有冇收到嘅核証副本都番埋黎
原來一直收咗 又冇update 郵局又冇record

前前後後搞咗三個月
都唔知點解咁sad.....

到底仲試唔試多次好?
佢最後叫到要咪交,冇叫就唔洗
要嘅咪俾錢去入境事務處補領出世紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞