『薪火post』BNO續期資訊(66) 頭POST有WEBCHAT LINK

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
其實睇呢個post好多人都好驚寄失 不如用DHL咪一了百了 又快 又唔會失(99%)
因為英政拒絕左而家睇佢地國會班人會唔會講d咩
豐儉由人風險自決
郵局有啲嘢控制唔到,尤其是外國,呢一個月發覺成日慢,唔知係咪真係太多件!而speed post 雖然有近似速遞服務,但有時又未去到速遞嘅時間,fedex/ups價錢平接近speed post ,服務等同dhl,可以考慮吓。
窮人就用空郵掛號,唔期望高有耐性,都算可靠嘅。
恭喜晒

我同你同一日入Q齊晒文件但係都未有聲氣唔知係咪因為全家一起申請所以要處理耐啲
寫信解釋
剛剛續左
早幾日send咗email過去補交LS01 到而家都未收到話received定點
洗唔洗寄埋過去
HMPO要你補LS01
係 幫屋企人搞嘅
HMPO話發覺屋企人交個本bno唔係最latest
所以直接填份LS01 lost算
HMPO要你補LS01就OK
補咗啦 寄咗email比佢 係未話received我個email跟住有呢擔心 唔知洗唔洗寄埋實體比佢
師兄send 去邊個email?
佢email入面個pdf講個條email
正常補文件都係實物寄過去
你EMAIL得可以話返比我哋知
好 打算呢幾日都收唔到回信就寄過去
同埋因為佢封信有叫我email去算
我都諗住搏懵
頂,跟團去旅行,領隊幫我填入境卡,佢同我填國籍做chinese,明明渣bno。問多次佢都話無填錯。
巴打,想請教下
我頭先係郵局寄左掛號出去,
$64.1 之後個職員問我介唔介意加個郵票係上面
姐係呢種郵票

之前聽到有人話有啲bno俾人扣起左
呢個郵票 我有啲擔心呢個郵票係咪用黎記號
用黎記低你係續bno 之後扣起佢

係咪我諗多左
唔該巴打
應該賣唔曬要清咗佢啫
當然佢問我嘅話會俾我屌到上天花板
去完韓國回報 入境出境超順利無問題

係退稅最煩:
1. 係邊到買野都要keep退稅單,因為一定要係機場搞 (除咗係市區免稅店果到買,俾錢果陣已經扣咗稅),張單要有幾清楚得幾清楚,特別barcode個位

2. 去到機場check in完唔好寄行李拉去自動退稅機到搵個真人幫你嘟,個大陸人職員會屌你問你係咪雙重國籍乜七七,大聲啲答佢唔係,跟住佢了幾隻字就會叫你過隔離custom 搞

3. custom會叫你開喼拎啲野出黎俾佢睇,不過佢都係頹睇,睇你大部份都係化妝品就叫你收返埋佢,等佢吸印,寄埋行李,走得

4. 入到禁區直接排隊拎錢就得,因為旁邊啲機係認唔到bno 咁counter條友會幫你入機,但偏偏我有一張單無乜墨,就scan唔到,跟住就話果張單退唔到錢俾我所以一開始買野果陣要睇真啲

結論:韓國呢啲垃圾地方以後都不了,都係日本好
我答佢 ok呀
希望唔會扣起 佢話11-13日左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞