『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有咩問題?真肯定自己有咪申請囉!如果用嚟試吓自己曾經有無,咁就繼續等。
你報失本bno,但又申請新bc,哈到時佢俾本咩你呢......
搵下有無 d 同事/朋友/任何搭到路既人,有BNO
Document 都收番晒啦

多謝呢個post
有時間就share申請之路比各位參考
之前唔係有巴打未等到no.就申請俾人彈鐘咩
感謝分享
追左咁多post,
得出結論係有咩正本文件提供唔到/資料有錯, 寫信比HMPO都會接受
請問各位巴絲做副簽人
How you know the applicant
你地點填?
如果唔係舊同學同事之類, 只係普通朋友
he is my friend?
我淨係填friend都無問題
彈鐘?申請從來無人被拒喎!續證完全無問題!至於唔肯定自己有無,中晒身份證大法都九成會批,其他啲就真係要自我檢測一下,一般97已過11歲嘅,應該對自己有無bno,多少有點印吧!
應該唔會係合成獸吧
HMPO 有機會打俾副署人,咁會快啲,近期多咗case係寄信,唔知因為電話無接,定還是改為出信,總之副署人要留意一下。
我打過電話去問點解無lost reference number, 佢喺電話度俾返個ref no 我
係 要留意下 仲要係寄公司
想分享一下我個case
2010年之後父母冇幫我續,改左名,本野仲要唔見左。
用左lost passport,有去警署拎報失紙,上hmpo 網報失,收e-mail, 打電話,收e-mail ref number.(有填LS01寄埋去但根本冇位填ref number)

寄左:
律師改名契正本
出世紙正本
LS01
銀行信做住址證明
身分證副本
特衰副本
副簽
副簽人護照副本

因為有正本,用左DHL仲加左保險,上嚟收件個叔叔服務一流,又快到達

應該今日end of day收到件

另外,我兩個星期前幫老豆搞埋,打去報失,方便左好多:
1. Lost就唔洗去警署報失(stolen先要)
2. 唔洗等ref number,打左電話去英國就可以即刻申請新passport
咁你BNO個Authority係咪HKG?
Status 會唔會show寄左信俾副署人?
No
咁要提下個fed
批完等咗幾耐先有dhl tracking?

想問有冇教學。。。。
9月2process到宜家都未有回音
有無咩Email/ 電話可以去問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞