『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我30號夜晚approved and print, 今晚10月2號7點收到DHL sms,
依家個件係Heathrow,佢預計後日4號送到
恭喜 好快有新BNO
13 號入Q仲等緊approve

終於搞掂
DHL兩份application一齊寄 $57x
文件
1. 舊BNO
2. 自己&父母出世紙, 父母結婚證書,全底面彩色影印
3. 特衰,身份證 全彩色影印
4. 副簽搵左BNO holder
5. 水費單做住址證明

另一份一齊寄既, 只交左自己出世紙底面彩色影印, 父母文件冇交亦冇比解釋信 一樣今日批埋
先認自己on9
揀錯option, 揀左係由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發本BNO
一路覺得奇怪到比完錢都冇話要countersign
而家重新禁多次發現原來係揀錯左簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO 應該係oThers
而家錢已比, 文件未寄
有冇得refund番? 定照寄去先? 副簽form都冇得比我print
無得refund
照寄去啦
簡單寫封信解釋下
佢要你補副簽就會通知你
但你又去唔到英國
又衰一個,就係衰在職業係學生!你再搵過啦,唔搵唔知揸外國護照朋友多!

盡情負皮我吧
都好耐下
我幫老豆申請
佢之前send個email話叫我交HKSAR passport copy 但從來未申請過
我自己果本(上年搞)連寄連剩先兩個禮拜

有無簡紅方格方式.無就試下.可能會有form
得咁

係咪打封解釋信一齊寄過去會比較好
收倒地址未?
有地址呀 Liverpool
冇爬文一開始揀Other見要填埋老豆老母
揀咗UKPA/HMPO.......呢個option
但有countersign form
今日照批畀我
寫信解釋
同文件一齊寄
好嬲 係法國正residence permit 國籍係 indeterminate
BC 好似唔會出residence permit
你本嘢係唔係BREXIT後
3星期都未收到個lost no.
我驚佢話我無lost no.就寄
咁你無no. 照寄都無問題?
終於都到你,恭喜!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞