『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
你轉左printed個個status未
寄普通空郵
上個月20幾有幾日,可能同一批到英國,全部遲到,預佢下星期唔到,就去郵局查啦!咁耐以嚟,試過最遲成個月,但失件仍然少。
5日批左你都算快
靠依到先可以咁順利申請
自己總共申請三份(自己 老豆 老母)

出世紙都係雙面彩印都得

特別講下我老豆老母個case
無佢地老豆老母出世紙 (有寫解釋信)
副簽人都只係特區護照,match 到職業list
一樣都批

希望大家都順利申請到
滿心歡喜係locker拎返DHL份野跑返屋企,拆開倒出黎見到本BNO 望真D乜剪左角既? 原來係我交上去個堆supporting documents 本BNO仲要等多兩日先寄到

話說我張身份證影印本佢幫我對摺左,做乜鬼
Speed post 都試過慢,仲慢過掛號添!所以有陣時英國皇家郵政都係捉唔到路,差唔多價錢,用fedex/ups會仲有信心啲!
刪post 啦
多謝咁多位師兄,到我分享下時間

舊護照06年發出,2011年到期,中學樣

30/9 上網申請,下晏即刻寄DHL
1/10 凌晨5點離開香港
2/10 HM簽收
其餘跟上圖

交左
1.舊BNO
2.身分證雙面彩色影印(一張紙)
3.特區全本彩色影印(一張紙影兩頁)
4.渣打銀行信用卡月結單正本三個月
5.出世紙雙面彩色影印(佢冇要求)

每份文件貼memo:編號&用途

另外同老母一次過申請,佢06簽發,2016過期
文件同上,住址交左媒氣一張,冇要求出世紙所以冇交

小小心得,個人覺得住址證明最好全份英文,方便佢地做野

最後祝各位早日續領

個status終於轉左 好感動
上星期四寄到,啱啱收msg 話approve 咗,多謝各位幫忙
你張圖遮資料咁就叫遮咗㗎喇
仲睇到好多嘢
係wor改下先
咁應該有批件終於上到機
好快wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞