『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
幫你集氣
approved n sent
但點先搵到份件個tracking no係速遞公司track?
只係比左 身份證副 特衰護照副 舊bno正 銀行信一封
我前幾日終於收到喇
喺度分享下我個case

2000年已經expire左,之後無再renew過,所以本bno既相係bb樣

寄左下面既documents
1. 自己香港身份證正底面 彩色影印
2. HKSAR passport所有頁數連正底面 彩色影印
3. 出生紙正底面 彩色影印
4. 爸媽結婚證書正底面 彩色影印
5. 住宅證明 (用3個月內既mpf statement,非bank statement) 彩色影印
6. Expired既bno passport 正本
7. Print左封信去解釋點解提供唔到爸媽既出生證明 (連簽名)
8. 爸媽身份證正底面 彩色影印

所有documents都用張memo貼住講番係咩documents,再放入A4 file寄過去,整整齊齊

9.17 對方收到我啲documents
9.18 Joined queue
9.28 approved

而家收到本bno passport,想問除左要喺bno passport簽名,仲有啲咩要double check/ 注意?
漏左

9. 副簽 (個frd中哂做副簽既requirement)
應該要等收到dhl sms
我同你一樣Printed and sent,應該要等arround 2日後收到dhl sms
等平權
留意回水
國籍,自己個人資料等!
佢做錯嘢,仲要蝕水俾佢?正常寄單俾佢,回水落你申請時張信用卡。你點寄返去?
咁真係要跟進返
夠哂簡單
有冇23號入q既巴打批左
咪就係,電郵問返好喎,單據收唔收e-format 先!
國籍係british national (overseas)
但passport number同舊果本唔同左既
Number 係會轉的
繼續等批...
相信申請既人數又會大增
全能既777
今年唔過廿萬仆得街
Passport number轉係正常
最好有百萬人去續去用!唔係佢哋無動力去爭取更多免簽國之類!
多人續係好事, 人多好辦事
聲都大d 雖則英國佬極度奶共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞