『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有個問題想問︰
- 父親及母親皆有BNO,但都係95年發出,expire左無再renew
- 父親BNO內"children"一頁有註明我係佢 children,母親BNO就無註明
- 我係1997前出世,而且1997年7月1日前未滿11歲
- 我從未有過BNO,父母亦憶述當時無幫我搞BNO

問題︰
1) 我現在可以申請BNO嗎?
2) 如果可以,我要先幫父母renew BNO,先至自己申請?有無先後次序?(定係網上申請完,一個package包哂我地幾個人D文件寄過去?)
3) 係咪我地都係當 First Time Adult 新申請?
1)可以
2)唔使,兩老唔續都得
3)你係
追問︰
1) 可否一齊申請?(佢地renew, 我新申請)
2) 是否網上每人各自交個人申請,然後全家一個郵包寄過去一拼處理?
3) 佢地BNO 1995年簽發,係2003年之前,根據張FAQ,係咪都係當新申請?佢地2個人同我一樣,係"First Time Adult" 新申請?
有無手足知道空郵掛號BNO申請去英國要大約幾耐時間?
1. 得
2. 得
3. 系統會自動分辨申請類別
睇DOC
正常一星期
好似見人講過都幾大差異
大概1星期起唔過2星期

今日終於收到新bno
Issue date剛好係港殤日
睇下係咪speed post / 普通空郵掛號
恭喜啊
我個case算易,因為兩老bno同文件都齊
非常好
收到就滿足哂
申請左幾耐
DHL return咗份件要等幾耐先再寄?
今日收到啦,上黎多謝各位巴打巴絲
講返我個case先,未見到自己有bno
老母都超過100%肯定話我無
偶爾見到呢個post發現自己中左身分證大法,就決定比錢博下
雖然都預左可能會食白果

10/8 report loss
7/9 寄speed post
10/9 轉status已收到文件
11/9 join Q
1/10 approved

再次多謝出post教學既各位巴絲打,如果唔係我根本無可能知道自己有呀
恭喜哂啊 依個post真係幫到好多手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞