『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
咁?

This is certify that British National (Overseas) passport the name FXXX Axx Bxx & FXXX CXX EXX AMY is the same person.
係...我要問多D先

我同我老公一齊寄出去, 佢一早批咗, 我仲未得....
佢仲要係LOST, 而我有本舊PASSPORT ORIGINAL寄返去
DIU...........
lost case 5 號入queue,

如果你approve咗down聲, thanks
終於APPROVED 感動
bb相 renew
拎bc專業人仕交form式countersign
其他文件全齊
同一信封定分兩份?
其實印A4就可以,最緊要清晰!
等左20日終於approved
唔知關唔關琴晚webchat問左事
你webchat 問,絕對唔影響PE工作日程,所以除非過咗兩個月,否則問嚟係多餘,亦影響咗其他真正有需要聯絡嘅人!

等左20日終於approved

家母係renewal
提供左:
1.HK ID底面彩印COPY(一張紙過)
2.特衰全本單面彩印copy
3.住址證明(1.税單正本 2.銀行statement正本)
4.舊未剪角BNO(07年過期 大人樣)
*Issue authority揀左HMPO,IPS果欄 最後無要求counter sign form
每份文件左上角都貼左memo寫明PEX no. 同咩文件

9月:
8號22:02 apply
9號08:49 中環郵政總局speedpost
11號12:00 A YATES簽收
12號13:48 received
13號12:33 入Q

10月:
3號09:49 approved

希望今晚printed+寄出比DX

任務完成 多謝各位大大嘅詳盡分享 獲益良多

自己已經叫左身邊幾個朋友同屋企人續返BNO
有幾個都已經收到新BNO
This is certify that FXXX Axx Bxx addition the name to FXXX Axx Bxx AMY,
the bearer of Hong Kong Permanent Identity Card No.XXXXXX(X) & date of birth is XX-XX-19XX.

呢個就得
https://www.immd.gov.hk/pdforms/rop21(c).pdf

This is certify that FXXX Axx Bxx addition the name to FXXX Axx Bxx AMY,
the bearer of Hong Kong Permanent Identity Card No.XXXXXX(X) & date of birth is XX-XX-19XX.

呢個就得

見到google doc話如果兩星期都無update可以webchat問下
HMPO簽收但兩星期未入Q先問
我都知我多餘左
DOC少咗人睇喇
我睇左幾次doc
追post多
之後就幫自己同阿媽apply
我睇左三次先apply架
嗰邊依家系統俾嘅回應係6-8星期,doc係民間智慧,但仍以官方為準,其實doc需要不斷更新,新系統有啲嘢已唔同咗,但因為睇doc人好多,令更新未及時。
收到DHL sms了
8/10到,係咪屋企有人收就得?
唔一定要本人?
我用speedpost 岩岩收到話收到了 原來咁快
估唔到bb相 都唔洗交副簽
一個月就到 勁有效率
得一個dhl號碼 係咪應該有兩個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞