『薪火post』BNO續期資訊(65) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
5/9入q lost case
琴日webchat問左做咩咁耐, 係唔係我交漏左野
佢話冇問題 要等
大家唔好咁心急啦⋯⋯
慢工出細課
lost case 5/9 入q 2/10 approved
無收過ref no.
請問HX國藉無 BNO 真係揀 UK 就得

包膠下我個case:

19/8 submit application,同日喺英國嘅BC朋友副簽
22/8 普通空郵掛號寄去HMPO (郵局職員話要10個工作天先到,實際上唔洗咁多日)
26/8 文件到左HMPO
27/8 HMPO確認收到文件
4/9 要我補交文件
13/9 普通空郵掛號寄補交文件
18/9 補交文件到HMPO
19/9 approve + passport printed
25/9 新passport同文件分兩份到

舊BNO係小學生樣
寄左舊BNO, 自己HKID + 出世紙 + 特區護照彩印,媽媽出世紙彩印,父母結婚證書彩印(大陸結婚,份野得簡體,俾左英文翻譯)
地址證明俾左公司出個張報稅野,唔收,最後要補交(俾左稅單)
爸爸大陸出世而且走左好多年(冇出世紙,提供解釋)
所有supporting document全部寄返俾我

祝大家成功續領!
我16號入Q, 3 renew cases 1 first adult passport case
早兩日收到DHL SMS send 返3份renew case 嘅supporting document 返嚟

我webchat 問佢地都係無問題, 所以就真係要等下咁
22號寄,26就到咁快
今日寄左 大家一定要快啲換
我用左十年廁板先知有BNO
當然
我都覺得奇,但兩次去郵局寄普通空郵掛號都係5日倒就到 (平speedpost好多)
外國巴?
依家一開波就要upload相
係咪無得skip ?
唔覺有得skip 準備好張相先
頭先去郵局準備寄 寫緊地址既時候
見到隔離有個巴打都整本緊bno
咩CASE
2/9 有問過佢哋 話我文件冇問題 純粹只差更新系統一個步驟 所以純粹係做嘢慢
估計又係唔見郵袋,最終實會出現返,預佢一個月再出場!

其實寄出到依家兩星期,會唔會新寄送時間去到三星期?
有寄身份證底面副本,應該唔會問呢啲嘢。
呢一個步驟,就應該係點解有啲人慢嘅原因!
可能嗰日少件,就咁消咗先,多件上唔到車,放埋一邊,之後呢....等!
估計其他證件比較update,就咁辨識個樣,如果證件發出太耐,實叫補副署!
有冇人upload極張相都係cut左少少頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞