歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

你敢對抗擁有巴力的我!?

有魔劍 理閪你咩力..

想上啲嘅金色有咩方法?

意思係上底灰後直接噴金色?

但我無噴槍,噴罐得唔得

灰、黑、銀、金、光
慳幾多自己衡量

你敢對抗擁有巴力的我!?

有魔劍 理閪你咩力..

想上啲嘅金色有咩方法?

意思係上底灰後直接噴金色?

但我無噴槍,噴罐得唔得

灰、黑、銀、金、光
慳幾多自己衡量

可以用筆刀砂紙修鋒利少少
[quote]
不才謹此致歉

i know that feel
有時都會諗,到底呢度直接駛做高達post會唔會適合d
以前睇呢度會令我的起心肝試砌其他野,學/請教唔同巴打既技術
好似早兩頁有巴打話想試下新野,可以試下高達以外既模型吖
btw我好佩服砌高達既人,個種耐性我冇連手腳砌完一邊都唔想搞另一邊

拋光嘅耐性都唔少㗎
主要係有冇愛啫

拋光一個車殼有幾大架吖
砌到個個step都叫緊糊,一定谷到耐性出黎

臨尾香先慘

我有架37卷86係度,就係噴光油果下衰撚左就放置無心搞
香港地玩模型ge人已經唔多
除左玩開高達果班,另外模型圈子真係得返d老手 黎黎去去都係果d人

噴光油點衰法呀?
如果砌街車,拋光捽穿都可以小部份補色再上光油打磨既
落場版就慘啦,穿左拉花要配過水貼,咁搞法要成架洗油重做

祖國送大禮,痴塵
其實見d人又話要搵改件搵軚令搵唔到就懶左係度

有冇巴打知邊度可以搵到依盒中古野

舊年放咗
新手想問如果想上色係咪有幾種方法?
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法

可以手油 噴罐 噴槍 噴槍一定要有泵先噴到
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法

多謝巴打賜教先
手油係指一樽樽細果啲?我上youtube見人係用水彩畫筆就咁油上去,重有冇其他工序/工具需要架
小弟淨係素組同marker畫線 真心想學野 問得多勿屌
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法

多謝巴打賜教先
手油係指一樽樽細果啲?我上youtube見人係用水彩畫筆就咁油上去,重有冇其他工序/工具需要架

手油多數用巴西水性av油、上色前要上底灰
你可以google定依種油、濕盤等等字眼先
利申:唔識鳩up等下面接手
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法

多謝巴打賜教先

低灰用噴罐就得 噴既時候就離開15-20cm
Av油用水開就ok
砌左兩隻高達,有d興趣繼續玩下
之前一直係手油,但係太麻煩又慢
本身想買噴槍,不過我驚遲d冇興趣玩就晒錢
噴罐會唔會係一個選擇?

有冇巴打知而家呢盒要幾錢?

舊年放咗

巴打嗰陣放左幾銀

好似 $250
噴罐會唔會係一個選擇?

唔會,租場玩啦
噴罐會唔會係一個選擇?

唔會,租場玩啦

但係我只係放工之後先有時間整下,唔想又去第二度
如果計晒成套噴槍裝備,氣泵、洗筆水個d,要幾錢左右
我屋企已經有抽風箱
噴罐會唔會係一個選擇?

唔會,租場玩啦

我屋企已經有抽風箱

筆400~1000
泵600~1800
洗筆水30~80
開油水80
油 14~50
砌緊RG GP01
D件咁鬆既
我見你地又噴又泵咁
最初階係邊種方法

多謝巴打賜教先

低灰用噴罐就得 噴既時候就離開15-20cm
Av油用水開就ok

唔該您同上面位巴打
想問下一樽大約咩價錢?有冇咩色係最常用一定要買
噴罐會唔會係一個選擇?

唔會,租場玩啦

我屋企已經有抽風箱

筆400~1000
泵600~1800
洗筆水30~80
開油水80
油 14~50

請問個泵用淘寶個d烏龜泵掂唔掂?
rg zeta砌唔砌得過
聽日講好易爛
rg zeta砌唔砌得過
聽日講好易爛

唔變型應該冇事(好似係)
噴罐會唔會係一個選擇?

唔會,租場玩啦

我屋企已經有抽風箱

筆400~1000
泵600~1800
洗筆水30~80
開油水80
油 14~50

請問個泵用淘寶個d烏龜泵掂唔掂?

可以係可以
不過你預唔可以長用
要入坑就入最好嘅

舊年放咗

巴打嗰陣放左幾銀

好似 $250

肥趣見過359
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞