歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
Hea 造
紀念鐵血完結

1/100 Barbatos Lupus 骨

沙漠式樣
各位巴打
如果砌錯件 點樣可以容易啲分返開又無咁易整爛件?

方法1: 用筆刀/𠝹刀插入舊件,兩舊件中間條坑慢慢咁平均咁擴大佢,再用手分開
方法2: 用開切器 用法同筆刀開件一樣,不過冇咁傷件

同埋砌緊既時候可以將d樁剪短d/擴闊坑位,唔係受力位唔會有太大影響,方便砌錯開件/拆開加工上色

開切器係咩黎?模型用?

剪短擴窿係咪之後要用返膠水?

打錯字,開件器先啱
基本上就唔洗用膠水既,只要你唔好剪太短/挖窿太闊,剪一半左右就唔會太大問題
不過關節位同一d受力位唔適合剪
Hea 造
紀念鐵血完結

手油?
係咪每個鍾意模型嘅人都會經歷砌牆嘅階段

利申:砌緊牆,7盒mg未開

利伸
仲有大概50盒mg

利伸
仲有大概50盒mg

利伸
仲有大概50盒mg

萬里長城
高登首家模友TG上線啦~ 已有89人

http://t.me/joinchat/AAAAAAzjN90LlNIlWzVbow

揀"open in telegram web", 無需下載安裝任何東西, 不會透露你的電話, 歡迎自己彈出彈入即時解決你既問題

谷主的話: 呢個群係比兩邊巴打交流用,就算係咁,都希望入左嚟嘅巴打唔好唔用科林,一嚟唔想違背原本目的,兩嚟唔希望構成小圈子

又準備試新野, AK TRUE METAL, WAX BASE顏料
求圖 also.jpg

影唔哂
呢度30幾盒
食櫃十盒
前書櫃10盒
床5盒
求圖 also.jpg

影唔哂
呢度30幾盒
食櫃十盒
前書櫃10盒
床5盒

唔執出嚟啦
太麻煩
求圖 also.jpg

影唔哂
呢度30幾盒
食櫃十盒
前書櫃10盒
床5盒

唔執出嚟啦
太麻煩

養衣魚
求圖 also.jpg

影唔哂
呢度30幾盒
食櫃十盒
前書櫃10盒
床5盒

唔執出嚟啦
太麻煩

養衣魚

Hea 造
紀念鐵血完結

手油?

嗯...
Hea 造
紀念鐵血完結

手油?

嗯...

潮巴點睇呢套野
好失望, 呢個年代仲可以分件咁差

Hg慣左架啦 反正都全隻噴

Hg慣左架啦 反正都全隻噴

renew都冇咁差啦
怪唔得知開新line
Hea 造
紀念鐵血完結

手油?

嗯...

潮巴點睇呢套野

幾好丫
結局係爭d 因爲影帝冇上季咁醒咁...
搞到...

但一定冇革命機/ AZ 咁爛
聽人講如果玩上色,最好上晒色先砌,再做舊化個d效果最好
係奇趣見到奧米加獸reboot 266 抵唔抵入
聽人講如果玩上色,最好上晒色先砌,再做舊化個d效果最好

上色前假組

留名
巴打砌模型會唔會聽歌嫁?會嘅話 聽咩多?gundam00 opening3?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞