歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
模型新手請問型砂紙磨水口磨花件係咪必然嘅結果?
花左之後除左上色可以點解決?
睇左好多有關處理水口嘅片都只係話由細號砂紙磨到大號,唔係好知下一步應該點做。

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

素組路過
600>1000>1200>2000>
海綿紅>海綿藍>
拋光

好靚仔

終於搞掂?
btw點解washing會做到一格格咁,特登登嘅?
大家點睇high resolution barbatos,睇相好好J

個比例有d奇怪,福利門口有實物可以睇
大家點睇high resolution barbatos,睇相好好J

福利係門口睇啦,千其唔好入去呀,一陣唔小心hi到佢d野會比佢放上fb公審
睇左好多有關處理水口嘅片都只係話由細號砂紙磨到大號,唔係好知下一步應該點做。

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

Thanks.
請問用完拋光膏仲可唔可以用消光保護漆?
拋光膏多數用邊隻。

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

素組路過
海綿紅>海綿藍>
拋光

好靚仔

Thanks.
請問紅藍海綿係?
拋光係拋光膏再卒?
各位巴打 我想問下新手砌hg 想簡單補下色係咪買呢set野好用?

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

素組路過
海綿紅>海綿藍>
拋光

好靚仔

Thanks.
請問紅藍海綿係?
拋光係拋光膏再卒?

係,正式黎講要紅藍黑拋光順序用
但我懶,次次都用藍算

同埋海綿紙記住濕水,效果好好蛋

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

素組路過
海綿紅>海綿藍>
拋光

好靚仔

海棉紅 海棉藍係乜? 有無圖睇下?
想問下基本野
1)雙星滲線液有4色,Brown 同 dark brown 用於咩色件上面?

2)如果想補金色銀色,有無補色筆啲色係靚同少筆痕? 另外有無電鍍色既補色筆介紹?

3)想知用黎夾水貼果啲鋏,有黑色(防靜電、平一半),有銀色(不銹鋼),係咪買平果隻彎鋏就得?

4)
有無巴打知呢隻色點上?

5)新手想試上色,買龜泵易定買噴罐? 同埋消光,光油係咪得罐?
想問下基本野
1)雙星滲線液有4色,Brown 同 dark brown 用於咩色件上面?

2)如果想補金色銀色,有無補色筆啲色係靚同少筆痕? 另外有無電鍍色既補色筆介紹?

3)想知用黎夾水貼果啲鋏,有黑色(防靜電、平一半),有銀色(不銹鋼),係咪買平果隻彎鋏就得?

4)
有無巴打知呢隻色點上?

5)新手想試上色,買龜泵易定買噴罐? 同埋消光,光油係咪得罐?

我答你我識既甹啦

1.兩隻啡效果都好麻麻,上左好似無上咁。其實1:6咁溝稀d油,個稀度就可以滲線。

2.淘寶買個一枝效果幾好,十幾蚊咋

5.早排龜泵用左一年死左,我買個陣都500幾,不如買個700泵+300筆,好過你玩一年又要成套換。真係擔心玩住罐先。消光,光油都可有油自己溝嫁
各位巴打 我想問下新手砌hg 想簡單補下色係咪買呢set野好用?

細面積好好用 但一定會有筆觸留底

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

素組路過
海綿紅>海綿藍>
拋光

好靚仔

海棉紅 海棉藍係乜? 有無圖睇下?

應該係指3m個隻研磨海綿

福利係門口睇啦,千其唔好入去呀,一陣唔小心hi到佢d野會比佢放上fb公審

老字號鋪頭咁真係好小氣

老字號鋪頭咁真係好小氣

撞爛人d野冇問題?
高登連登巴打都好似唔太鍾意貓店 其實點解

老字號鋪頭咁真係好小氣

撞爛人d野冇問題?

但係條友又唔係有心,扲上網公審做法好奇怪

老字號鋪頭咁真係好小氣

撞爛人d野冇問題?

咩事

只收現金
以前個收銀阿嬸日日西口西面又串
搞到好多人都買得唔開心
細細間鋪成6,7個實q咁睥住晒唔舒服

福利啲野又海鮮價
有時貴絕同行
有時平到你唔信

其實呢2年已經改善左
不過2登出晒名逢紅必反
得罪講句冇乜邊間模型鋪玩具店冇被人屌過

太多狗公掛 ..

只收現金
以前個收銀阿嬸日日西口西面又串
搞到好多人都買得唔開心
細細間鋪成6,7個實q咁睥住晒唔舒服

福利啲野又海鮮價
有時貴絕同行
有時平到你唔信

其實呢2年已經改善左
不過2登出晒名逢紅必反
得罪講句冇乜邊間模型鋪玩具店冇被人屌過

其實唔關紅唔紅事
係太閪
當初大家都話唔好去買架,咪又係佢特價果時個個9衝

老字號鋪頭咁真係好小氣

撞爛人d野冇問題?

咩事

上佢fb參考
學埋地鐵公審背囊友 各位巴打咩袋要小心呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞