歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

終於砌埋個武器 開心中

快d滲線同貼啦 我都好想買
Btw 隻rg freedom 比例咁怪既

我砌完就唔再搞架啦

差好遠喎
新手無知問問
砌Gundam上完色之後洗唔洗上一次消光先痴水貼
定係上色後直接水貼先再消光
新手無知問問

我消光放最後
新手無知問問

我消光放最後

一般係上色,滲線,水貼 , top coating
不過我做法係 上色滲線,水貼,厚少少咁噴一層光油,之後再決定噴消光
多左果個步驟係為左令水貼同膠貼(萬一有貼)冇咁厚,消除油同水貼之間嘅段差

終於砌埋個武器 開心中

快d滲線同貼啦 我都好想買
Btw 隻rg freedom 比例咁怪既

我砌完就唔再搞架啦

差好遠喎

懶啊嘛 能夠砌曬已經盡曬力
有冇人用過大林啲水貼??
質素如何??
我見佢有RG 既水貼有啲心動
質素如何??

有部份有正版水貼賣
大林質素係b記嘅中間,至少貼得舒服
冇原裝嘅用大林代替係唔錯嘅
質素如何??

都係果句 有得揀就b記
質素如何??

都係果句 有得揀就b記

我都想....
但我要既係RG紅藍金迷/MK2/迪士尼既水貼...
模型新手請問型砂紙磨水口磨花件係咪必然嘅結果?
花左之後除左上色可以點解決?
睇左好多有關處理水口嘅片都只係話由細號砂紙磨到大號,唔係好知下一步應該點做。

素組嘅話一係唔好磨
一係磨完就用拋光膏

磨完之後一定有花痕
通常係上色嘅人先會磨

如果白色件無乜所謂
質素如何??

都係果句 有得揀就b記

我都想....
但我要既係RG紅藍金迷/MK2/迪士尼既水貼...

Rg通販不嬲有賣
香港有無就另一件事
15年guncannon $70@千里達
有無傻豬豬咗?
15年guncannon $70@千里達
有無傻豬豬咗?

千里達還可以啦

終於搞掂?
btw點解washing會做到一格格咁,特登登嘅?

一格格? 其實我唔太明 我係逐格噴高光 再用滲線油搽上去 再用闊身嘅掃由上而下掃 闊身掃係嗰啲普通油漆掃 四吋闊 夠快夠整齊 但係要反復整幾次 唔同色

咁姐係有意做成
我唔係好識艦
不過好靚
個人嚟講陰影再細力啲就好
新手無知問問

我消光放最後

不過我做法係 上色滲線,水貼,厚少少咁噴一層光油,之後再決定噴消光
多左果個步驟係為左令水貼同膠貼(萬一有貼)冇咁厚,消除油同水貼之間嘅段差

但係我會做舊化
係咪應該上色,水貼,消光,舊化,滲線,消光?
新手無知問問

我消光放最後

但係我會做舊化
係咪應該上色,水貼,消光,舊化,滲線,消光?

舊化係咩先?
washing? 落粉定落泥?
不過以上嘅都係
上色,水貼,消光 舊化 消光
冇咩必要舊化完再滲線
washibg果時幫你做埋
70%

素組定上左色?
如果家下d模型素組已經咁靚就堅正

當然上左色

係幾型,但劇中完全唔知做乜 搞到唔會買

佢真係唔知做嘜9,本來想買流星號,但個頭太醜

冇人可以......

呢半年集中清牆
雖然都明不過一砌到老模就不禁想掉左佢

斷撚左呀 淘寶開我rmb 280 一條膠
重有冇其他計

重有冇其他計

痴番上去

重有冇其他計

痴番上去

1 痴上去
2 用畢地整
3 用一條相似嘅膠件痴落去再磨

2同3好似好難,不過你比例較大,其實幾容易整

重有冇其他計

痴番上去

Pg?

重有冇其他計

痴番上去

Pg?

用畢地搞啦
咁大隻有幾難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞