歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

終於砌完 隻眼都噴埋消光
變左坤哥

上兩個禮拜都完成左部

巴打整得好靚

上色真係可以唔同境界的

求配色

我全部用modo油,全黑底灰

骨架同背包:
機械鐵溝黑
機械銀
機械金

外甲紅:
深紅=modo血紅 薄噴
淺少少既深紅=modo血紅溝正紅,1:1
鮮紅=modo 正紅 大大力噴

其實我都無點溝色,不過我唔係跟足原版咁分色,有少少位自己分左

主要係3隻紅,但噴既力度同出油掌握得唔好,有d位唔太對稱

我都係第一次玩模型,已家資訊流通左好多,google下乜都有,肯學肯試有心機就一定整得似樣
想請教下,mr.base white其實係咩油黎?

白色底油

同mr. Surface 個款白底灰有咩分別?

我唔知點解用罐噴到一達達...

變左坤哥

上兩個禮拜都完成左部

巴打整得好靚

上色真係可以唔同境界的

求配色

骨架同背包:
機械鐵溝黑
機械銀
機械金

外甲紅:

其實我都無點溝色,不過我唔係跟足原版咁分色,有少少位自己分左

我都係第一次玩模型,已家資訊流通左好多,google下乜都有,肯學肯試有心機就一定整得似樣

巴打,幾時係要薄噴,幾時要大力噴?

白色底油

白底灰基本冇咩分別
至於一達達,你會唔會一次噴太多?

白色底油

白底灰基本冇咩分別

有分別既、不過都係廢話 ,對膠模意義唔係咁大
連gk都主打灰底灰

白色底油

白底灰基本冇咩分別

我拉到20cm左右噴,每個面噴兩下,會見到表面有點點,同埋噴白色真係好難噴。。
其實噴灰係咪要完全覆蓋哂個件的原色?

白色底油

白底灰基本冇咩分別

連gk都主打灰底灰

例如噴金屬色,咁亮黑係唔係就叫做發色層?

白色底油

白底灰基本冇咩分別

連gk都主打灰底灰

無指定顏色
想知保護油噴到骨架會唔會有問題

白色底油

白底灰基本冇咩分別

連gk都主打灰底灰

無指定顏色

手舉個例子
金屬色係令身
亮黑係一定要
果層就係發色
或者要噴好嘅黃色
白色係必須嘅
咁白色就係發色層
想知保護油噴到骨架會唔會有問題

正常嚟講噴完骨架之後係好建議係層保護油係上面

白色底油

白底灰基本冇咩分別

連gk都主打灰底灰

無指定顏色

手舉個例子
金屬色係令身
亮黑係一定要
果層就係發色
或者要噴好嘅黃色
白色係必須嘅
咁白色就係發色層

明白

變左坤哥

上兩個禮拜都完成左部

巴打整得好靚

上色真係可以唔同境界的

求配色

骨架同背包:
機械鐵溝黑
機械銀
機械金

外甲紅:

巴打,幾時係要薄噴,幾時要大力噴?

你想飽和度高D, 反哂光咁就大力近噴,但唔好噴太耐,一積漆就玩完了
薄噴就係平時噴油既方式,離番遠少少一下一下掃落去掃到佢平均上哂色

其實厚噴同薄噴多幾層個原理係一樣, 個油夠厚身,飽和度同顏色就會夠,
但薄噴多幾層就會無咁易積漆
你D 油密度夠高 達哂落件野到就會自己反哂光
相反你離遠咁噴,D油既粒子係散開哂咁痴落件 件到, 睇落會比較啞色

原理同消光及光油一樣
請教巴/絲打點樣做手臂的無縫? (HG 巴巴托斯天狼型)

剪平藍色d位,直接將骨套入手臂

成品

成品

明白晒, 感謝巴打.

成品

巴打隻巴巴托好靚

搞掂 做漬洗d琺瑯漆拿撚爆哂d膠

搞掂 做漬洗d琺瑯漆拿撚爆哂d膠

真戰損

成品

即係剪走d柱?

成品

即係剪走d柱?

Yes
想問下各位巴打新個隻ver.ka x2改同舊個隻差得多唔多

好似係有新武器

機翼多幾隻角, 心口無左logo, 塊面唔同左少少, 武器變左毀滅炮

唔知仲有冇送返死亡先鋒長矛同斗篷
想問下各位巴打新個隻ver.ka x2改同舊個隻差得多唔多

好似係有新武器

機翼多幾隻角, 心口無左logo, 塊面唔同左少少, 武器變左毀滅炮

唔知仲有冇送返死亡先鋒長矛同斗篷

好似跟原著有左核戰機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞