[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
京東買咗27UL650, 3000港紙, 不過保養麻煩, 好在暫時無問題, 插頭係大陸三腳, 我用翻舊MON條香港三腳梅花插吉翻落隻新牛度用
唔係成日開HDR就唔好買哩部啦, AOC 原生10BIT果隻二千零有港行, 啲色好似係幾正
aoc果隻應該係8bit+frc 果埋塊panda panel 會燒印
PA32UC 兩皮野都係bit+frc
2千幾有真10bit

平價27吋4k黎講 得27ul系列正常
aoc果隻應該係8bit+frc 埋塊panda panel 會燒印
PA32UC 兩皮野都係8bit+frc
2千幾有真10bit

平價27吋4k黎講 得27ul系列正常
原來係咁,咁無買錯27UL650
請賜教:
邊隻牌子路由器穩陣?
邊隻牌子手機防毒軟件穩陣?
事但買隻
philips 275m7c vs philips 272M8
前者2k 144 1ms 曲va NTSC 101.97%*,sRGB 121.91%
後者1080p 144 1ms 平ips NTSC 100%*,sRGB 115%

各位點睇?
前者
個人認為27吋起碼都1440p 同埋佢個色域比較廣
philips 275m7c 香港好似搵唔到
多數電腦睇片
有打war thunder, COD
有同PS4共用mon

早兩日行過睇到LG 27gl650f好似唔錯
巴打有冇意見
FHD, IPS, HDR10

我電腦仲用緊1060 6GB,FHD應該都盡
唔使2K 4K mon

如果哩隻唔好,仲有冇推薦
如果rx570 開全低效 2k 144p 有冇可能60fps?
玩時打下pc apex ps4
最近買咗aoc c24g1
開mon畫面個"AOC"三隻字一格格咁
即係粒字嘅邊位好多鋸齒
係咪唔正常
Ps4唔好用2k mon
Ips同Va比到嘅效果唔同
Cv27q
Mon hz won’t affect the FPS output by ur computer la
But if you expect u can out run 60fps with ur setup then there is no reason for you to buy a 144hz mon
點解2k唔好?咁1080p會好d?求解
用2k mon睇1080p會好難睇 起格
console 玩家最應該直上4k
咁低成本玩到4k冇理由唔上
除非永遠唔換ps4 pro/ps5
屋企部4K 電視 睇youtube 1080P 片 會起格
咁慘
我用4k mon睇1080p影片冇問題 係gaming先blur
4K 電視同4k 電腦mon 係咪有分別??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞