[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
無耐之前買左VG27AQ
個人覺得唔錯,但個座中間個集線位好on9 窄撚到插到一條線就無晒位

遲下換mount唔要佢

btw 我係黃金地底買4090,中X田41xx好貴 個sales仲要水我買個貴啲但無HDR嘅
點解唔買AD27QD色水好d
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2214777
一個用戶幫我測了ET322QKC, 測側光區控可否在SDR下動作.
嗯... 結果看來是不行的.. 這樣只剩下 CG32UQ 有點希望了.
哈哈哈哈 PA329C 就可以, 看來有可能 VA款全部都不行
感覺的確能否在SDR下動作還蠻重要的就是了, 反正都可以開關.
IPS HD 144Hz 1ms 有咩選擇
曲mon做文書 excel會唔會睇到眼殘
感覺CG32UQ 也是不行
不過側光區控顯示字幕會讓幾個區域亮起來 影響影片對比度
也對 這種情況的話 字幕不斷出現可能還好
假設有中斷就會比較明顯吧 嗯.. 有辦法完善這個部分嗎

FALD的話 直接拉進去影片上面可能就會比較好
側光區控的話 拉進去影片上方也會影響比較小嗎?

文字變小看了會痛苦, 不然有可能中空文字嗎?
文字的黑色面積變多會降低亮度動態程度? 嗯.. 如何才能改善點了
香港會賣幾錢呢
過5千至5千5 應該係
側光區控 拉進去影片上方影響差不多 都是亮起那幾個區域
嘗試了兩個方法 調整文字透明度/文字改用深色
這兩個方法都幾乎不影響區控 前者看起來清晰很多
Benq GW2780 27" IPS 買唔買得過?
平時多數文書睇片
想問下而家 Dell U2718Q 仲買唔買得過?定係有其他選擇更好?
比 Macbook Pro 用,執相剪片睇片多,有時打下switch
感謝!
LG 27UL600 / 27UL650 邊度有貨?
想問吓5000蚊內 27-32 4K IPS嘅選擇
以現時嚟講 32起碼都要7 8千先有
所以而家淨係諗27

自己睇緊LG 27UL600
但係見到星河提到嚟緊會有D新Mon出
唔知新嘅32有冇可能5000內
或者27會唔會有更好嘅選擇

諗緊應該等新Mon出好
定直接買27UL600算
各位巴打點睇
新款32 4K IPS應該係呢款了 感覺都唔平
BENQ EW3280U : 32” IPS 4K 60Hz, DCI-P3 95%, HDR400, Freesync
VA版本既EW3270U都要5千左右

5千內27 4k ips真係得27ul600算係正常
EW3280U我估都係7-8千 對手係U3219Q
應該唔會到32UL950 1萬既價位 因為32UL950 有HDR600
Thx
睇嚟32 IPS真係唔洗諗

咁如果27 IPS
好似BenQ EW2780U同Dell UP2720Q估計會唔會過5000呢
EW2780U有D希望
UP2720Q過硬

所以穩陣起見係咪買返27UL600就算
因為諗落
要等又唔知等到幾時 又唔肯定咩價位 又要等一排評測完先知伏唔伏
mprt有 gtg無
其實還會有一款U2720Q會出現唷!
但U系列應該就不會有P3廣色域了.
EW3280U規格是很不錯的

EW2780U 規格反而輸 PD2720U 吧
PD 有 P3廣色域

27吋要好還是 XV273K 友達面板比較安心吧. 但就貴
不然感覺其他只有LG UL系列跟
那兩款低價無HDR的Panda面板, 用久較不會問題罷了
感覺很多都還是LG面板, 不知道還會不會久了又有問題
想問吓graphic撚買ProArt PA27AC抵唔抵

有無其他廠有出色準mon ?
對EW2780的興趣不是很大
反而想知道U2720Q預計會賣多少
因為如果跟27UL600對比的話
Dell應該會多了可上下升降左右旋轉的支架
對我來說比較吸引
U2720Q可能是u2718Q的HDR400新版
應該沒有廣色域 可能是27UL600/27UL850的價位
係咪計27UL600/27UL850啱啱開始賣個價
姐係4790/5790?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞