[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
黎緊想買 49” 32:9 Mon
係唔係暫時出到5220:1440 & 120Hz 得Samsung CRG90?
有無其他?同埋邊度買會平
https://youtu.be/bEZt1D5xjZk
UP2720Q 詳細資訊發布了..
哇.. 好像完全是給專業用戶的..

https://www.cnet.com/news/dell-27-inch-4k-up2720q-brings-built-in-colorimeter-to-ultrasharp-line/
這裡有詳細規格, 所以沒有HDR, 自然也沒有FALD了,
就那個內建校色器有點啥吧, 這的確是第一款27" 4K有內建校色器的樣子.
都係等FI27Q 算
fi27q-p 香港聖誕節先有賣
呢個會唔會要$6000先買到
可能個時先砌機
美森都要649.99 美
香港真係可能6000幾
有點失望
up2718q FALD
up2720q 應該要有mini led
睇你中唔中意顏色加深
我覺得幾爽
係網購要轉返sRGB模式 否則同實物有較大色差
其實香港有冇地方買laptop個螢幕
應該過6000蚊
反正我毛錢 唔會買
聖誕節 唔知砌機 有冇減價
如果有就好
唔好喇 仲等緊你做評價嫁
我都想買32:9 但我唔洗144
Thx 我應該買18算 唔想晒轉多錢
係個mon禁個掣就轉到? 同埋保養美國買有冇
好似咁多隻 32:9 都未出到 144 Hz
最高得呢隻 CRG9 C49RG90S (好似係)
想知香港邊度買平d
請問購買流程係點? 如果運到收貨後有問題會點?
我直接喺 DELL US 落單,收貨地址就填我搵嘅集運倉。

HKEPC 睇到話DELL 係全球保,可以將保養轉返香港。
但始終隔山買牛,運返香港都有爆mon 風險,雖然到依家我未聽過有巴打運輸出事,風險自行斟酌。
Touchwood講句 到時有一兩點死點或光點 咁咪好sad
Sad 就一定,我衡量過,萬一有一兩點死點都接受到,始終買平咗。完美屏就賺到。

參考上代aw3418dw,估計到香港有行貨基本都過萬,如果唔急都可以等行貨,安心D。

我淨係驚爆mon。
我唔洗要144呀
最後決定買32uk550
60Hz都okay的話
出面都有幾多選擇又有Dell, Philips, LG
Samsung有120Hz但係無USB type-C port
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞