[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
請問點解嘅我見用呢個mode個mon有啲偏黃 我見啲人話用HDR effect都可以wo
咩型號
我之前用27uk600 custom mode偏綠 自行調整RGB就冇事
HDR effect 會失真
27UL650我唔識調mon呢家野諗住用佢default settings算
小弟用緊AD27QD
想問下點解有時隻MON會得返120hz同60hz
120hz果陣d字好似會有啲橙橙地既殘影咁
要REBOOT先至有返144
144Hz+10-bit+RGB係唔可以同一時間開嘅
你睇清楚係係咪用RGB出,同用緊10-bit定8-bit
邊到有得睇
因為我係開完隻CSGO先係咁
平時係冇事
A卡定N卡?
N卡 1060
NVIDIA控制面板->顯示->變更解析度
睇下「輸出色彩深度」同「輸出色彩格式」係咩
rgb 同 8bpc
而家仲有144Hz揀?
冇144Hz揀嘅時候睇下「輸出色彩深度」同「輸出色彩格式」係咩
依家有呀依家正常
唔該你先
Local Dimming
IPS mon有這個功能可以減低漏光 提升對比度
PA329C側光式32區local dimming已經有感
PA32UCX 1152區Full Array Local Dimming應該有類似OLED的感覺吧

PA329C local dimming 開啟/關閉 對比
上關閉 下開啟

哇.. 差距真的好大 32分區效果就無法小覷了吧..
PA329C要是有特價搞不好也會有興趣, 價位還是有點高.

感覺非FALD中, PA329C的確可能是側光區控中最強
畢竟VA HDR600型號也只有16區, 而且CG32UQ也可能SDR下也無法使用吧. 436M6VBPAB也無法在SDR下使用32區側光區控.

PA329C有最多的32區, 又可以在SDR下使用,
真是非常理想又獨樹一格呢
可是複雜的場景差距就沒這麼大了
例如煙花/星空 區域太少沒法好好的處理
不過這種場景可能要mini led吧,384區FALD應該有明顯光暈
睇到比較有剎那想由預算xv273k升做x27
不過過多幾秒....不了無錢
儲儲錢先啦 一步到位
我都有d後悔冇上埋PA32UC
不過算啦 過幾年換mini led機種
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
你又岩
除此之外我係a卡支持者
就咁望落去4k 144hz好似得xv273k 係有freesync
其它或者更高階果啲都係gsync多
呢個又係一個考慮因素
買左philips 245e1s 等送貨, 24吋2k, 117%srgb
唔係好見到有review, 遲d 報告下
有冇人講1ms同0.5ms 邊個好啲?
同球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞