[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
借來了一台PG27UQ
開啟HDR, WINDOWS 介面色彩竟然沒有異常
最安全方法係買多個機位,計落應該都仲平過香港買。
不過如果決定買多個機位,不如攻頂買貴價啲,個差價會大好多。
喔?膠巴沒在用就大方借了嗎
嗯 好像真正的FALD螢幕常駐HDR沒啥問題
LG Mon粒控制鈕鬆左係咪冇得整
不是膠爸的
他的已經賣掉了 這個是我推我的同學入坑買的

HDR色彩非常好 除了光暈...
SDR預設就開啟local dimming
有保應該有得整吧
淘寶咁多都係VA
哇 居然不是膠巴 能有買得下去的朋友也強了

嗯 影片跟遊戲過程比較難察覺光暈吧 特別是影片更難
文字網頁之類的比較容易 可以開關就還好就是了
真好就是了 我也想體驗看看 但也怕體驗過後很難回去
大部分場景都看不到光暈
但只要背景是黑色就很容易看到
特別是星空 384區幾乎沒用
整體上還是滿意的
文字網頁其實不容易察覺 因為SDR低亮度
用了一天PG27UQ 就更加期待mini led了
唔好睇少紅角問題...
即係呢家既新機個問題仲未解決?
pg27uqx 知唔知幾時出?
冇消息
對mon冇要求, 一路有大用大
由1080P 24" IPS 轉咗做1080P 27" TN
好唔習慣, 睇到有少少唔舒服
why
啲色差硬係覺得有啲怪,同埋依家比以前校高咗好多亮度定對比先得
tn d色理論上冇ips咁好
有啲後悔,雖然隻mon大咗,但睇落去怪怪的
諗緊好唔好買返隻 27" ips
同埋解像度太低,我由22吋去到27吋1080P都好後悔
今日追post先發覺原來咁多學問
razer raptor 27好冇買有冇巴打有留意
27" 1080p會唔會起格?
我宜家睇完4k mon 之後睇24" 1080p mon都覺得有啲起格
暫時用咗排, 唔係好覺有起格,
不過我都冇玩過4K嘅mon
睇完5k mon
之後睇4k mon都會起格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞