[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
想問香港有ViewSonic vx2758-2kp-mhd 賣未
27” 1440p ips 144hz
ASUS MG279Q
3.5K
27GL650F-B 2,590蚊
本身係Dell U2718Q同LG 27UL600入面決定左LG
呢家見到呢部搞到有D心思思
1080p 144hz都要咁貴
Hello, 個mon太舊太廢想換個新mon玩下
打機為主, 電腦 PS4 都會玩, 顯卡用緊GTX 970, 我上網睇好似話970 應付唔到4k,
所以諗住買返 FHD + 有144 Hz 就算

本身睇岩左幾隻27吋既,
LG 既 27GL650F-B,
Samsung 既 C27FG73, 同埋
Asus VG278QR 或者 VG279Q

LG果隻我琴日落舖頭睇過, 同其他mon比好似有d偏黃麻麻地

Asus VG279Q 好似最正, 但係唔知點解香港做得幾貴咁,
我見Asus專門店話賣3600, 第二度有間賣緊3400

VG278QR 好似同 VG279Q差唔多, 但一個係TN, 一個係IPS?
前者平成千銀, 其實兩隻會唔會真係差好遠

同埋我落舖頭問, 佢話VG279Q 個反應時間會慢過VG278QR,
但我上網睇VG279Q 明明都係 1ms MPRT, 呢度有d唔明

至於Samsung C27FG73, 我諗住親身落舖頭睇下個效果但咁岩佢無播緊野

依家傾向都係買VG278QR, 想問下各位意見 會唔會VG279Q 貴d但其實真係正好多或者Samsung果隻買唔買得過
香港幾時有
https://www.eizo.co.jp/products/ce/cs2740/
其實Eizo最新公布既CS2740有無可能用新panel? 據報佢仲用LG 27" 4K panel姐係普遍出紅邊問題嗰隻,但無理由Eizo會冒險照的
spec只提99% Adobe RGB,唔知DCI-P3幾大覆蓋
冇DCI-P3 MODE
表示モードカラーモード (User, Adobe RGB, sRGB, Calibration (CAL))
衝動性消費,買咗隻ad27qd
唔等埋fi27q-p先做決定
最大分別係咩 睇完2個介紹都唔知
165hz, 用dp1.4
尋晚有朋友要咗我隻舊mon,所以嗱嗱林買新
VG278QR係0.5ms, 快過1ms
但係VG278QR係1080p, VG279Q係2k
所以咪前者平$1000
你地買親mon都係IPS?
我發覺我上面睇緊Q27G2原來係VA, 係咪差啲?
入手左LG 27ul850 開左hdr顏色好奇怪,好似偏藍又瘀色咁,紅色又太over,用返sdr就好正常
要對應返HDR sources 先會正常
睇hdr片係正常既,win10已經開左color hd hdr mode,mon都出左hdr icon desktop都係咁,係windows問題?
應該係mon問題
"真"HDR PG27UQ 冇呢個問題
睇你中意ips色水定係va對比度

紅色誇張到
睇完都唔清楚對比度係乜野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞