[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#31

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
要用HDR先開啦
唔駛長開
高對比度=漏光低=光暗層次豐富
想上網買隻Philips 278M6FJMB, 點知好網都係得278M6QJEB
唔想出SSP買呀
想要2k ips mon
除咗U2518d有冇其他選擇
budget 3,000內
之前腦場睇中左隻 asus vg27aq
上黎問問, 有師兄介紹左隻 gigabyte cv27q.....除左驚唔慣曲moon...其他都唔錯....但而家香港都未見有 (ps 打fps 用geforce 1070)

想問gigabyte moon 送修率高唔高?
想black friday 睇下 amazon 咩價想訂, 換返條三腳線就用到?
https://www.amazon.com/AORUS-FreeSync-Exclusive-2560x1440-Response/dp/B07X3Y9VTS/ref=sr_1_1?keywords=cv27q&qid=1572427926&sr=8-1

之前腦場睇中左隻 asus vg27aq
上黎問問, 有師兄介紹左隻 gigabyte cv27q.....除左驚唔慣曲moon...其他都唔錯....但而家香港都未見有 (ps 打fps 用geforce 1070)

想問gigabyte moon 送修率高唔高?
想black friday 睇下 amazon 咩價想訂, 換返條三腳線就用到?
https://www.amazon.com/AORUS-FreeSync-Exclusive-2560x1440-Response/dp/B07X3Y9VTS/ref=sr_1_1?keywords=cv27q&qid=1572427926&sr=8-1
LG 既 27GL650F-B 有d偏黃
姐姐中咗伏?
IPS 1080p 144hz
未買 打算去睇下先
自己set RGB值
我之後隻27uk600 偏綠
set完白色好白
冇人答自己搵答案
重開直插surface pro 冇問題出到144hz fullHD
但插surface dock 就鎖落1024*768
問題係條線要係active cable
dp active cable 係香港好似冇地方有賣
成堆hdmi
淘寶aoc 24g2只係$1300到
RX 5700 XT 同 RTX 2070 SUPER 色水係唔係有分別??
爬過分 RX 5700 XT話有BUG 個BUG係唔係會搞到藍MON
藍冇試過
但斷絕signal 試過
聽日就拎去換
咁都係加多小小錢 2070 SUPER 穩鎮D
應該就咁換返條電飯煲電線就得 佢官網寫住100-240v

https://www.amazon.com/gp/product/B07Z196K8Z/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

BTW,我打算過2日買呢部  
Budget 2000左右 想買個mon 打下機睇下片咁
呢隻掂唔掂
ViewSonic VX2458 24吋
岩岩試一試直運差唔多成US80 運費, 你用集運??
求指教
有冇人放二手mon
27“ 2k
睇左咁多位既po, 小弟想買隻2k 144hz既mon( 玩單機game lol 多)
暫時睇岩左幾個model budget 3-5k
AD27QD( 好似個g sync唔係原生?)
MG27Q(最平但唔岩色準?)
PH279Q(old model 等 new version?)
XB271HU(好似最好係佢?)
想問下我應該再等下定去馬呢幾個model? 暫時最prefer ad27qd
ad27qd cp值最高
係咪原生G sync我覺得影響不大
想話upgrade下部電腦,咁今日就研究左陣moon
自己部notebook 行RTX2060 有HDMI2.0b都叫出到60fps 4K
但我又睇過下4K moon好似有D over筆直
於是睇到有隻LG 24MP88HV好似幾好J
出去黃金睇過VA mon,唔知係唔係條片問題,比IPS淡色水又好朦D咁
但curve moon又只係得VA 平時打Switch同睇片多
依家諗緊LG 27 (27GL650F-B) 定 24" (24MP88HV)
想問下ad27qd係唔係冇內置喇叭?如果要有喇叭MG27Q定XB271HU好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞