【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
上面有人講呀屌!
1984係反共
好多人有咁印象

中國仲係主要用體制内地位,而唔係種族互片(除咗新彊西藏)
不過你可以話紅n代已經係一個族

同埋近年又侵吞私產,鬥地主,文革
我傾向覺得整體仲係左
但哩個分歧唔重要
或者咁講,有親身經歷或深刻認識納粹德軍既人可能以年紀大既人為多,後生個D雖然知,但個感受會唔同。

正如南京大屠殺,我既感受一定比上上一代同上一代既無咁深,無咁痛。

如果用係新疆,可能比較 comparable ,用係香港,又真係未到個個程度。如果話,再唔正視,就會變 chinazi ,咁可能會令有D人覺得「利用」左納粹個 term 嚟達到我地反共既目的,為左 make noise ...

咁其實認同「極權」都表達到。

純個人意見,利申係二戰電影愛好者
呢位ching,
我唔係外國人,
一開始亦唔知點解會舉chinazi旗會令外國人反感,

我係最近做左一篇chinazi 同Nazi 既比較表,
我終於感受到當外國人見到有人舉果支chinazi旗係咩感受.
因為係外國黎講,舉____旗 就有如你對旗既支持,
一開始仲要周街貼

對佢地黎講舉旗並唔係香港心目中果種「諷刺」手法(即使你純粹拎出黎燒)唔係個個都係報章評論員。

當你係一個普通市民,見到人成日提N A Z I,
第一感覺一定唔會好,唔會同你諗嗰啲係諷刺?定侮辱?
總之感覺就係唔好

德國納粹真係好恐怖.

希望你理解
又唔使 Literature review 既
你話 post nazi旗、英文又差果 d 我冇係 Twitter 見到
有可能係我 follow 得唔多
當然呢 d 情況既話,加個大交叉係岩既
民族滅絕(包埋香港人),都已經夠料
要噴字就加返anti 清楚表述就可以 避免有心人做文章就夠 外媒有解話 但噴多4個字都唔係好難姐
其實改咗支國旗做赤納粹旗已經係一個指控。

唔係話你舉咩旗就等於啲咩
咁回應第一點
係呀同付出無關
但大佬呀我地日日係咁推tweet推多過一個月 推到算係多左人留意 而家先話個hashtag唔好 當我地condom呀?
討論都冇 而家算點
都唔知咁努力做咩啦 攰啦我地 心攰
你唔好屌囇呢兩個TWITTER啲手足?
同意 加返4隻字就夠 講完 推返行動post
我唔明點解有咁大個核彈都可以唔用囉
你屌咗TWITTER啲手足未?
push
推得好辛苦
加番個X係旗上面就得 再搵D燒
未係囉,攬炒巴做乜鳩。咁樣都有
我諗到兩點chinazi 既問題

第一,我地係要anti-chinazi, 而唔係就咁chinazi

加多個anti成個觀感鮮明好多,就係反赤納粹

第二,chinazi應該意指「中共」而唔係中國,就算西藏、新疆依啲地方都係名義上中國。仲有,愛國情意結,要拉攏依堆人唔可以直接用反中國
一次過用囇啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞