【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
唔洗多謝友善係對同路人嘅態度,而理性係必須,我咁講都係想理性討論,一齊加油

大家尊重攬炒巴我好理解
佢推線推得好落力
光復之後我都想錫佢春袋一啖
而依家我會特別重視佢意見
唔係因為佢大晒,係因為佢可能有多啲情報
之前做咗嘅嘢唔會完全白費,有tweet嘅就有noise
但如果知道有問題都繼續做,就真係會白費

我自己認為各有各做應該係方式
同時其實仲有另一句,呢2-3個月好少講嘅一句齊上齊落
概念同方向,我自己覺得係要齊上齊落,先做到不失焦
所以盡量傾好用定唔用
用嘅就各有各做
唔用但有手足堅持,就不割蓆
我自己本身都好撐攬炒巴 每次眾籌都一定會出錢
我哋日日都會檢討嘅 會想進步 啱啱勁唔開心因為有啲人講說話真係好難聽好冇禮貌 完全唔appreciate 人咁⋯

齊上齊落真係好緊要
我tweet 咗好多嘢啦。
chinazi 要加comment 唔喺淨喺tweet
我唔會再同任何人爭論呢件事 佢團隊影響力好大 我講咩都哂氣

支那劣行同納粹接近係事實

唔去教育外國人個事實 反而自己去lower個term係本末倒置

無GUT 無遠見

話支那係納粹呢一點 係西方啲政客同professors講起先 唔係香港人講起先

Chinazi小組佢哋推足一個月 搞埋全球反支protest 成個月你唔撚岀聲?929就到 你而家岀聲?DLLM咩
佢自己有文宣會出
會有唔同
咁係咪要交代
一陣唔交代又上綱上線啦

部分西方政客支持都唔代表一𡨭係啱/合適
佢自己都話係有外國人強烈呼佢唔好用先出聲

係香港,有排未到納粹程度
成個campign 根本冇幾可提新彊

用字準確,不渲染
正係保護公信力,有遠見表現

仲有話用極權冇用納粹,根本冇貶低件事

已經講明各有各做都唔割蓆都唔得
都要屌老母
心胸狹窄到不能接受相反意見
呢個論調大約幾個禮拜前聽過,自己做左少少功課後都冇再用
咁當然話明核爆都唔割,你用甚至你當衫咁著都唔會割唔會話鬼乜乜乜
只不過係睇下大家會唔會考慮下呢個問題咁遮
利申:用過做tag
個timing錯哂呀 成個月唔講 而家929幾日就到先講?

我都話要focus新疆 幾時話要講香港?

你可以話chinazi小組做得唔夠完美 但個term我真係唔明點樣level唔match本身ccp做嘅嘢喎
我信攬炒巴 咁依家點叫支那
你睇佢原文
佢自己將會出文宣
冇用chinazi字眼
咁交待吓自己立場好正路
佢係用緊眾籌既錢

仲有佢收集其他人意見都要時間
都要你哋出咗先有回響架

佢意見有冇意理
同佢幾時提出冇關係
你居然介意哩點反咉你不成熟

佢亦載哂頭盔點都唔割
唔係要為難其他人

俾你係佢
佢點做先啱

有人反映講chinazi嚴重不妥
係咪為咗面子,門戶之見
寧願唔講
咁係幼稚、封建、支那人做野手法
我哋唔係咁

成個campign有冇可能唔係focus香港
人哋會唔會覺得香港搞咁大單園其實係為新彊
你講chinazi
例子你講香港警暴定新彊

唔好自欺欺人
造成手足任何不快,我道歉先

https://lih.kg/mhqfxuX
#330 回覆

你用香港做例子一定失敗,香港只係警暴,有排未到納粹,
記住,外國要講理據,証據,
至於新彊我唔熟,我判斷唔到
我都要同你道歉呀攬炒巴
Rest well take care
哩個係單打我
唔關你事
Btw我係講緊其他網民說話難聽冇禮貌唔係你
無言

929目的係全球反支,新疆當然會係其中一個重要議題

運動去到今時今日一早已經超愈反送中喇 你都唔好自欺欺人

話中共係納粹 係想升級成場運動去到全球level 而唔再focus係香港

Chinazi之後仲會再升級

btw 我完全唔識得Chinazi小組同twitter啲人 更加無任何團員

何以見得係門户之見?
樓主分化撚
我覺得你唔需要道歉 你都只係表達你嘅意見

不過有一點我想講 就係你要意識到你同你團員係有一定嘅影響力

chinazi小組推咗一個月 一定有佢哋insist嘅原因 同埋佢哋唔係所有人都低B 有人係有論述

或者你下一次 試下同咗自己人溝通下 了解下佢哋點解要咁做先

如果唔係一定有下一次
1. 我冇話唔係超越反送中
唔好打稻草人

一個香港既campign
冇人會覺得你主要焦點係新彊
你既文宣入面,新彊佔幾多%?

如果出嚟係用香港荚暴片去justify中國係納粹
好可能理據太薄弱

2. 納粹有其歷史背景,意識形態,唔係話酷刑就係納粹
你用哩兩個字要符合現實,而唔係覺得夠重語氣就用
有人認為中國係納粹,有人覺得唔係而且覺得咁講好反感
(我肯定猶太人一定好多會唔中意)
既然係想connect全部人
點解唔用啲大家接受、能爭取最多支持既字眼?

3. 你介意攬巴批評提出既時間
覺得過咗一個月先講就係‘玩野’
哩種心態就已經係不成熟
我有時會用,但係會講明點解,例如新疆集中營,dehumanisation (yellow object, cockroaches)

另外可以用 fascist China
我無覺得佢玩嘢,我覺得係審時度勢嘅失誤

唔係我嘅文宣 重申我唔識chinazi小組嘅任何一個人

我嚟嚟去去都話要focus講新疆 不單只佢哋無理我 你都自動ignore我講嘅嘢
咪玩啦
冇人話佢哋低B,唔好打稻草人

你簡單講一句
係咪某一團隊執行咗某一個項目一個月後
其他人就唔可以提出不同意見?
講明唔啱聽都唔割,都唔得?

提出相反意見
覺得個意見係合理就可以提出
提出咗咪交流飽佢
連登幾時需要咁屎忽鬼怕怕羞羞

你覺得有人公開、相當謙卑地提出不同意見都‘冇面’
要私下傾咗先既
只係再一次證明你不成熟
門戶之見
覺得意見係有道理既就可以提出
乜撚野時勢多撚鳩餘

香港campaign 冇可能做到focus去新彊
做到咁亦唔啱香港既局勢同身分
Eg同新彊講野既話,咁做乜講香港人權法?
And 唔好開口埋口唔成熟 勁難聽 好似當我係無知細路咁

唔係要buy你嗰套先叫成熟

我會諗辦法keep住upgrade場運動 不過唔係through連登 我係連登無咩影響力

呢場運動好難一次推翻中國政府

我想做嘅係long lasting咁將啲想法同對支那嘅印象植根係全球各地

啲人一諗起china,就會諗,呀有個term叫chinazi

咁樣先有機會二十年,三十年後反對派都會容易得到世界支持

我非常建議大家唔好睇到自己手足好似小朋友咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞