【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
我覺得係我哋對外文宣做得唔夠
有個題議俾文宣組,比較下中國做緊既嘢同納粹
但標題唔好提chinazi,淨係做comparison
目的係想佢哋更易靠自我思考接受中國=Nazi
好似:
非法奪取香港=2戰時入侵捷克波蘭時西方世界唔出聲
投資中國合作賺錢=綏靖政策
一個中國政策既中台=一個神聖羅馬帝國既德奧
再教育營=集中營

宜家唔用得chinazi個term唔等於我哋停止幫中國塑造呢個型像
感謝巴打

本來想講係有無其他國家喺唔關中國既事上面提nazi
不過你啲資料起碼可以support到
起碼有人舉anti-chinazi都有個基礎

只不過適唔適合用黎做全球遊行既主題我覺得都係有保留
加anti, 真係有咁大爭議?
要一個又一個post, 講果三篤屁
咪臭系
Hurt到手足,唔好意思
無手足係condom

其實我一開始都覺得Chinazi問題不大,嗰陣都未知道有人帶住 無打交叉 嘅赤納粹旗遊行

出聲前我考慮咗好耐,最後都決定都係決定婉轉地轉達。

原因就係,同外國政客、記者面談後,有人鄭重警告唔好用chinazi字眼,一黎歷史遺留問題,二黎絕對唔可以假設大部分外國人好清楚了解香港、中国實際情況。

尤其喺大型遊行,缺乏雙向交流嘅情況下,大部分無知嘅外國人,尤其係歐洲人,會認為香港人嘩眾取寵

(有興趣可以睇下reddit對nazi睇法:

https://www.reddit.com/r/AskEurope/comments/d9097y/what_do_europeans_think_about_the_term_chinazi/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf)

唔完全同意我睇法唔緊要,因為我唔係大台
只想懇求下堅決用chinazi嘅手足,至少都加返anti- 同 交叉落去

最後,攬炒唔係得登報
俾人誤解我地三個月黎嘅努力做「一路登報」,好難唔心灰

【突發】攬炒根本唔係只做登報!我地直程運咗英國議員入香港見證8.31!
https://lih.kg/1535692

搭單講句,雖然DQ後跟得唔算貼,我一向尊重國師 —— 本土派開山鼻祖。
但係當國師同部分弟子開始將攻擊目標慢慢移到自己身上,扭曲攬炒原意同目的

坦白講,好心淡。

個人投稿同對攬炒睇法:
https://bit.ly/2m1BjI5

如果唔係揹住兩條眾籌數,想做事有頭有尾處理好國際遊說工作,我一早消失於人世。

大台同鬼指控更加係無稽荒唐
頂住健康、工作、學業、家庭、情緒、人身安全壓力,我想尋死,多過想做大台。

每次當遺書寫,我唔係講笑。

頂住呀攬炒巴
攬巴千祈唔好放喺心,注重身體

云伯系既攻擊,你唔需要浪費一秒鐘擔憂
香港沒到nazi級別,新疆好少片,我問外國fd都話有反感
不過,個方向應該係文宣做多d宣傳共產黨係新疆做咩嘢,而唔係唔用chinazi

絕不割席,
做法唔完美,可以改善

agger
twitter 上面既外國人睇到chinazi會留言既唔反感
會反感既唔會留言...
不了All in用番CCP等佢遺臭萬年啦
辛苦晒手足
我自己都有份推下
即使我唔係最用力宣傳嘅人
我都想表示我地唔應該介意岀咗幾多力
如果,我係話如果
如果呢件事真係錯方向
我地繼續落去只會係背住「2個月辛苦」走一條冤枉路,甚至回頭路
呢2個月辛苦去唔到目的地先係真正浪費咗
趁依家仲有討論空間,大家共識係唔ok就停,ok嘅就繼續

利申我buy chinazi呢個字,anti又好點都好,我係buy呢個concept唔係個形式,但礙於自己冇乜外國人朋友,上twitter都唔係好睇到外國人係中意定反感,我會尊重主流意見齊上齊落
同意
證據唔夠多 唔夠廣
正如北韓 幾殘忍都好 比唔到證據鬼佬睇就唔會理
認同你
火燒中共後欄一樣可以救香港火
同時新疆問題本身就值得關注
我會試下搵資料岀下文宣

不過攬炒巴嘅講法係咪指放chinazi概念落香港會令外國反感
定係指chinazi呢個concept本身就會令外國反感?
唔係因為係攬住巴所以要顧及佢觀點同感受
只係佢做開國際線,收到嘅資訊值得重視
而如果佢意思係後者,咁似乎都係冇解決問題
重申我buy曹巴你關於focus新疆
"令部分人誤會香港人支持納粹" 係小問題黎

問題係 "因為觸犯文化禁忌同傷疤,反而造成西方對香港抗爭者反感 "

喺連登最多人嘅反應係: 反感咪好囉! 點解唔用?

你以為佢講緊對納粹反感? 搞錯晒. 國際對納粹反感一早已經係. 依家講緊所謂反感係指國際對我哋運動嘅反感.

點解?

信不信由你, 因為國際好多人對中共嘅惡行係毫不知情

8964, 至到依家嘅新疆, 好多人係完全唔知. 相信各位海外人士都曾遇過對中共毫不知情嘅人.

反而, 二戰納粹德國嘅歷史就肯定個個都知. 講起納粹, 第一樣野諗起已經係屠殺600萬人, 毒氣室, 大肆侵略鄰國.

如果我哋無端端將納粹個label放喺中共度, 對一部分唔熟悉中共嘅人嚟講, 一定有無病呻吟之嫌, 然後招來反感.

"It cannot possibly be as bad as German Nazi"

你可以話佢地無知. 但事實擺在眼前, 呢個會係國際輿論嘅致命傷.

你可能會話: 佢哋唔知, 咪講到佢哋明囉

文宣, 尤其係國際文宣, 講求快, 狠, 準
等無知嘅人誤會左, 然後先解釋, 已經係太遲
First impression好緊要.

攬炒巴唔係大台. 但我希望各位能夠相信佢喺三個月黎嘅煉歷, 人脈, 同國際視野

關於攬炒巴對赤納粹一詞嘅見解, 我解釋點解唔好用
https://lih.kg/1594728
多謝你咁友善回覆TT
都明白你講嘅所有嘢 我都唔係想話我哋有努力付出就大晒要繼續行已經行緊嘅路 有得改進梗係想改啦始終大家都係為個運動好 唔通真係好得閒鍾意日日用幾個鐘上twitter咩
不過係本身自己覺得呢個concept冇問題 同埋好唔開心人地講一句好似否定我哋有做過嘅嘢咁 做咗咁耐先講 然後突然轉晒風向 搞到以前做緊嘅tweets好似好尷尬咁 突然之間好多人話我地唔應該咁做 …
而家做嘅係會照推 咩anti ah totalitarianism ah 咩都加埋落去啦 我跟大隊啦
交俾我哋去說服班人
攬炒吧係有話尊重大家 冇話唔俾大家繼續做落去 各有各做 但要諗下佢而家喺連登幾有影響力 佢咁講一句大家就插我哋
攬炒一表態唔用隻字就即刻屌

總之連登有部分人曲解晒所謂大台/各有各做嘅意思

根本凡事都有高低手之分, 信下攬炒啦各位
攬炒巴你唔係大台
但係你做開國際線
我好重視你嘅睇法同意見
辛苦你,多謝,一齊加油
屌那媽,頂硬上

光復之後錫你春袋一啖
攬炒巴唔係大台. 但我希望各位能夠相信佢喺三個月黎嘅煉歷, 人脈, 同國際視野

關於攬炒巴對赤納粹一詞嘅見解, 我解釋點解唔好用
https://lih.kg/1594728
無 同埋我覺得可以諗下點解令人誤會
因為枝旗只係有納粹logo係上面?
係咪應該加返個交叉上去呢?
歡迎討論
唔好單單因為因為佢好出位, 就對佢有反大台心態

相信攬炒啦手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞