【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
不分化 不割席
以後打赤納粹 ANTI-Chinazi
我只信道理 唔信人
大家都推twitter推咗個幾月
咁唔好無效果咪唔用
淨929都有關心香港嘅外國twitter提出
用Anti Totalitarianism比較好
明白你,壓力不應該係來自同路人。
希望你明白,好多人係真係睇到出咩人做正經事,咩人一直只係搞事。我地一定支持你。

btw
呢班人一樣係瘋狂逼迫緊612,司馬昭之心
信不信由你, 國際好多人對中共嘅惡行係毫不知情

8964, 文革, 至到依家嘅新疆, 好多人係完全唔知

反而, 二戰納粹德國嘅歷史就肯定個個都知. 講起納粹, 第一樣野諗起已經係屠殺600萬人, 毒氣室, 大肆侵略鄰國.

如果我哋無端端將納粹個label放喺中共度, 對一部分唔熟悉中共嘅人嚟講, 一定有無病呻吟之嫌, 然後招來反感.

"It cannot possibly be as bad as German Nazi"

你可以話佢地無知. 我地更加要教育佢地但事實擺在眼前, 呢個會係國際輿論嘅致命傷.

你可能會話: 佢哋唔知, 咪講到佢哋明囉

文宣, 尤其係國際文宣, 講求快, 狠, 準
等無知嘅人誤會左先, 然後再解釋, 已經係太遲
First impression好緊要

同埋而家個timing好奇怪
早三個月唔用, 而家先爆隻字出黎
Twitter 同攬炒出ge 文宣受眾唔同
有唔同反應都正常
或者應該用論文,去比較中國極權及帝國主義並用非人道手法對待新疆西藏等同納綷暴行比較,去proof用Chinazi合唔合適或點用先合適
用學者去判斷而唔係成班連登仔圍威喂
啱 根本好多外國人都唔知你發生咩事
要用都要循序漸進 逐步解釋點岀黎
納粹真係好多人難以磨滅嘅回憶
玩Twitter唔該俾返少少國際視野
唔好咁自我中心
你喺Twitter見唔到人反對唔代表人地冇唔鍾意

同埋咪再話自己代表Twitter乜乜乜
裏面啲人明明仲有爭議 成日檢討呢隻字
有啲人一黎就係咁屌人仲好意思話人分化撚
攬抄巴已經回應 大家咪再幫佢推
多謝攬炒巴 呢篇野唔係寫畀引戰睇既, 係寫畀我地睇既. 呢度有好多真係別有用心既人會不停揾自己人既弱點, 之前係張超雄, 之後到楊岳橋, 之後到泛民全體, 之後到民陣, 上星期開始612, 今日就到攬炒巴. 我諗大家真係要思想武裝好自己, 聽到呢d 所謂質疑要有足夠既心理防禦.
唔係
個term既定義本身係ok
但國際普遍人對中共完全唔熟悉
乜乜文革64新疆, 大撚把人聽都未聽過

但二戰德國nazi屠殺600萬人就係人都知

你無端端用隻字, 都要考慮效果

一部分唔識中共歷史既人咪覺得我地誇大事實囉, 反感囉

你可以話佢地無知無常識. 但文宣最重要係到point. 令人誤會反感後先諗點樣教育人實在太遲
問題在於唔知,外國人唔知新疆發生咩事
各有各做、攬炒不是大台,我地繼續大大聲講Chinazi
咁唔怪得啦!
好容易誤會⋯
chinazi 係noun/adjective
anti-chainza係verb
各有各講姐
係,根本就係咁
仲要大把都唔會花時間理解你講緊乜
第一印象 = 睇法
印到周圍都係,然後一句話唔用就唔用
不如用你嘅影響力去同班on9嘅鬼佬解釋下啦
如果我地係新彊人權組織都仲可以講出口
未發生點用黎做文宣彈藥啊大佬?
多謝攪炒巴
作為外國撚我都想講好耐唔好用呢個字,但人微言輕冇人會理
多謝你一直以來嘅付出
攰就休息下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞