【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
攬炒巴,你地團隊一路登報,其實我一直都欣賞你地,因為你地可以將香港議題帶上國際。就如香港自治行動舉美國旗,唱美國國歌行動將香港議題帶上美國議會。

但今日嘅民間記者會,我唔知你地發生咩事,竟然話「赤納粹chinazi」一詞「觸及文化禁忌同傷疤,造成西方對香港抗爭者反感嘅巨大風險」同「令部分人誤會香港人支持納粹」 。

呢兩個月而嚟,我地twitter嘅手足不辭勞苦,#chinazi, #chinazism, #anti-chinaism 去宣傳
中國=新的納粹黨(china= new nazi party). 過程中,無咩外國人對我地嘅hastag 有反感。

而New York Times嘅評論人都認為,我地Chinazi嘅塗鴉係批評,而唔係支持。咁我想問「令部分人誤會香港人支持納粹」到底係邊到?

不分化,不割席
但如果攬炒巴你地要我地香港人放棄呢個對共產黨咁有力嘅指控。
我諗大家要諗下一齊行過嘅路。各自嘅目的地係邊。
小小節錄: New York time: https://www.nytimes.com/2019/08/28/opinion/hong-kong-protest.html Opinion Straining Through the Tear Gas

As in 1989, these protests snowballed because of government mishandling and arrogance. China’s hard line has also deeply antagonized Hong Kongers. Graffiti everywhere denounce “ChiNazi” influence, and people scold me when I refer to the population here with the old, familiar term of “Hong Kong Chinese.” No, people object: We’re not Chinese. Say “Hong Konger.”
其他: 【盛世一景】赤纳粹旗(CHINAZI FLAG)

8月31日,香港抗议者在街头打出纳粹版“中华人民共和国国旗”,称之为“赤纳粹旗(CHINAZI旗)”。#Chinazi目前已经在推特上形成了一个较为广传的tag,使用者多认为中共统治下的极权国家是“21世纪的纳粹”。
https://chinadigitaltimes.net/chinese/2019/08/%E3%80%90%E7%9B%9B%E4%B8%96%E4%B8%80%E6%99%AF%E3%80%91%E8%B5%A4%E7%BA%B3%E7%B2%B9%E6%97%97%EF%BC%88chinazi-flag%EF%BC%89/
推推
攬炒巴原文:

其實,擬定大主題嘅時候,攬炒團隊同世界各地抗爭者接觸過唔同西方政客、記者、同普羅大眾,反覆探討提出反赤納粹、Anti-Chinazi 依個字眼喺西方社會係唔係恰當。

縱使我個人同意共產黨同納粹黨無分別,甚至更差,不幸地,收集返黎嘅英美法德意見,一致認為赤納粹字眼極不恰當。

因為觸犯文化禁忌同傷疤,反而造成西方對香港抗爭者反感嘅巨大風險;而赤納粹旗更一度令部分人誤會香港人支持納粹。因此,聆聽外國聲音後,我地嘗試以「自由對抗極權」號召928-929全球行動。

話雖如此,我地始終唔係,亦唔想成為大台。假如有手足堅持使用赤納粹字眼,我地雖然不認同,但會尊重、不割席,只求大家三思而後行。事關國際遊說工作同輿論,可以一子錯,滿盤皆落索。

最後,大家無需要妄自菲薄、迷失、氣餒。
我有引用佢地個兩句
香港沒到nazi級別,新疆好少片,我問外國fd都話有反感
不過,個方向應該係文宣做多d宣傳共產黨係新疆做咩嘢,而唔係唔用chinazi

絕不割席,
做法唔完美,可以改善
你邊個朋友講過?我見TWITTER無咩人反啵

係唔係樓上 通街都係處#48083,講過個啲朋友,咩舉美國旗會令人反感,個啲朋友??
係英國住緊,以前roommate
我啲德國朋友話無問題wor...
樓主批評有三點,當中兩點不成立,一點兩者資料唔同

1. 辛苦論

‘呢兩個月而嚟,我地twitter嘅手足不辭勞苦,#chinazi, #chinazism, #anti-chinaism 去宣傳
中國=新的納粹黨(china= new nazi party). ’

付出多少
同 哩種講法是否合理 零關係

2. 外國人反應

’過程中,無咩外國人對我地嘅hastag 有反感。‘

攬巴正正係話問過外國專家,咁係極不恰當

哩點兩方資料有分歧

3. 係批評唔係支持納粹(打稻草人)

’而New York Times嘅評論人都認為,我地Chinazi嘅塗鴉係批評,而唔係支持。咁我想問「令部分人誤會香港人支持納粹」到底係邊到? ‘

攬巴:‘而赤納粹旗更一度令部分人誤會香港人支持納粹。’

部分人不等於全部,不等於包括NYT知識分子
哩班人冇誤解係正常
你㩒下#chinazi 睇下有冇 攬炒巴講嘅現象?
新疆d嘢根本無人知,人權報告係年年有
但係片,圖,呢d大眾會去看的就好少好少

btw,佢連8964都唔係咁清楚
佢係反共,但係清楚的反而係毛澤東搞大躍進害死3000萬人
係歷史上最大的殺人者
我係大學,有朋友都係外國人,佢話無問題啵。
Twitter講哩隻字
現時都係自己人+海外民運撚為主
有乜出奇
之前啱啱提岀嗰時,又啲巴打stop我,話會令外國人敏感

之後我特登走去問德國啲朋友點睇,佢哋都係打工仔

佢哋話無問題,我先同幾個朋友開始sell呢個concept

我唔介意講都講埋,CHINAZI呢個term係我幾個朋友發起先。之後嘅chinazi小組就同我哋無關。

咁你哋到底想點?想要咩?

如果想要論文,我寫囉DLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞