【攬炒巴入】攬炒巴團隊,你地係民間記者會講嘅嘢好奇怪。(Chinazi)

450 回覆
288 Like 137 Dislike
大力宣傳
總之兩邊都唔可以用,好危險,分分鐘人權法案就玩完
支那圍住啲新疆人做器官農場 真係好撚癲

有無諗過,係我哋已經習慣咗
我想講
呢個字未必係國外大眾媒體出得
不想記起,未敢忘記
除非你地有一套完整又完美既論述
否則 nazi 呢幾個字會勾起太多人恐怖回憶
Yes,更準確
有冇諗過係因為呢隻 tweet 外國人冇睇到
美國旗一事當時的確係唔認同
Btw不同意見唔係分化
因為不同意見而人身攻擊、標籤
例如云伯同閣下過往行為
先係分化
已經岀哂,NYT都有
無所謂

但可以出幾多次?
仲有歐洲個啲
唔停用chinazi 就得,其他都可以用,加油~~
係#Chinazism
同轉9點嘅結果會一樣 賭J都得
根本同埋Anti-chinazi都有字義上嘅問題。

Chinazi: 就係講China=nazi。一反中共係國際扮弱嘅形象
簡單直接

但anti-chinazi有啲語義不清, 講嘅 你係反中國入面正在新興嘅納粹黨。定反中共?
語義不清
老實講我都唔係好明點解 Chinazi 呢個 term 會令外國人反感
就算你係 Twitter 打#Chinazi,
如果你 content 內容係講呢個 Chinazi government doesn't respect human rights 之類既野,又點會令人地誤會?
純粹諗唔明,因為我好明顯唔係支持佢.....
Exactly
一個唔該俾人釘上就大撚獲
Share同一故事
跟得唔貼既外國人 以為你係咁講chinazi係香港人支持緊nazi

事源三罷之後
有2個德國遊客見到兄弟用chinazi貼紙貼左nazi logo出黎
嚇到佢地問我 香港係味G持nazi
Nazi復興緊
其實用anti-totalitarianism 作為campaign 名的確係更易connect 到外國人,大家唔會話「中國都唔太關我事」、「係中國同香港內部問題」就唔參與

當然對香港最大影響嘅極權一定係中國,遊行文宣可以照用anti-CHINAZI。不過手足做Twitter 文宣就可以推 anti totalitarianism
咁你係咪陳云打手先
躝啦,屌鳩手足做嘢就不同意見。
人地講不同意見個時你就話分化。

躝啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞