『薪火post』BNO續期資訊(63) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
BNO排支那人/外國人隊犯法咩
咩情況下要填grandparents資料
我同女朋友都係bb相續一個有問一個冇
〝When was your passport issued?”
填寫舊護照發出日期及選擇發出機構 。Authority如非UKPA, UKPS, IPS or HMPO選右邊 OTHER( 例如 Passport Office Hong Kong / HKG選Other)

都係OTHER

想問咁係到左英國? 中秋前空郵掛號左過去
你去royal mail tracking check吓,英國其他tracking point 佢唔會係Hong Kong Post 出現

check 左 但佢咁講

中秋前寄就真係有啲耐
之前有人去郵政局問話都要一個星期先知結果
係 both OTHER
大家都係過期過左19年
睇嚟空郵真係慢返
我上星期一寄 依家都仲未到英國處理中心
支那藉的入境處員工
我覺得係班IO唔想做咁多嘢

你睇返f

唔洗同佢解釋咁多點解唔俾身份證,只係一句「用呢本唔得咩?」就搞掂
拎Bno可以排外國人條隊架
佢要入身份證號碼入去,你話人哋個心點諗?揸bc或其他外國護照,就話正常做法啫,咪俾個出入限期囉,有無寫入境卡?香港人出入境無限制,bno又講明當旅遊證件唔當國籍,係非正常做法,人哋咪因為做多咗嘢而黑臉囉,人之常情啫,態度誠懇就話啫。並唔係因為本bno而想有咩心理唔舒服,因為呢個行為,根本唔值得俾反應。個反應係俾落人嘅態度吧。
咁就簡單啦,根本排錯隊,以後應該排返香港人條隊先正路!

啲io應該視外國隊為辛苦位,你知派更呢啲嘢.....派落嚟多嘢做,睇咁多本護照隨時假,條隊又清唔切有壓力,嚟個香港人,真係心理幾百萬字.......
咁你排錯隊又係衰的,重要外國人條隊長咁多

係排「香港居民」或者「香港永久性居民」呢兩條都得
有時排隊重快過行e道
其實點解會差咁遠
點解有d人月頭入Q依家都未得
有d就兩三日就approve
係咪關交唔交齊d野事???
老實講,個程序係應該入身份證,所以有機會連咗本bno,第一次入齊嘢又連繫咗,要多做功夫,人實唔開心。

出入境記錄咁就有齊埋護照資料,下次可能一拍護照就搞惦,咁又睇晒個記錄噃,次次都唔係用身份證嘅.....

最最緊要,做乜俾入境知你揸外國護照啫!一入機無防火牆㗎!咪上埋俾阿爺囉!頂!知唔知自己有幾7!澳門梗知你啦,第時著草千祈唔好經泰國添呀,你懂的,戰狼講到明保證國民可以安全回家嘅!明唔明佢究竟講乜?佢無話你知最終返到屋企,中間會去邊同用幾耐......

究竟阿爺背後同幾多國有情報交換,應該不止同金仔吧!
hmpo自己都講係彩數問題
睇心情做
隨手抽一份
想問下有冇見過人97後出世但申請到BNO? 如有, 要有咩criteria
仲有無八月尾入q嘅朋友未批
29 join Q
97年7月1或以後再無BNO
同想知
btw 16/9 全家join q 等候中
我都check過好多次 97後出世冇BNO
但我同事話佢個女6歲有BNO 唔知佢係咪吹水..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞