『薪火post』BNO續期資訊(63) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
通常新passport定original會到先?
急要返本特區
無嚴謹統計,追post同自己case 係多數 bno 先過docs, sorry.
1.yes
2.no
3. i don't know

因為我諗緊如果我答YES咁咪表達唔到佢地離左婚,唔知影唔影響
不過我係唔係都會寄晒結婚證明同離婚證明過去架啦
哦,咁即係答 yes。結婚,離婚證明比哂,建議寫多封解釋信說明。
係呀,呢排睇薪火post,留意到好多都係有舊bno嘅要比多好多文件,出世紙同父母結婚證咁。
反而lost case交少好多嘢,但就相反會耐啲先approve
如果你畀咗本正本特區護照佢而依家仲等緊佢批嘅話,你可以試下要求佢畀返本特區護照你先。
今日approved, 想知大約幾耐會到, 因為我追post見通常original會慢過passport
你經驗由approved到收返特衰passport要幾耐?
我個時序寫左係 #818
當係幫下人update 下資料先
我自己遇到既問題
1) 父母離異/父母無出世紙/祖父母出世紙/祖父母婚姻狀況
基本上呢堆野, 如果都無正本, 就記得寫封信, 入面大概講下點解無
我自己: 老人家不在, 父母不在,

2) 可唔可以混合不同人一齊寄過去
可以, 我自己 + 伴侶 + 細佬 + 細佬伴侶 + 細佬朋友, 5本一齊寄dhl

3) 如果寄正本過去(如父母出世紙), 但係又同家人一齊申請咁點提供?
自己寫封信, 講比人地知, 你d 正本跟住邊個申請人寄過黎
我: pex 123123123
細佬: pex 456456456
咁我就話d正本係 456456456 果到, 叫佢幫手去ref 番果邊

4) 呢排多人申請, 基本上去到dhl, 見你係文件寄英國, 佢都會問係咪申請bno?
咁你就叻仔叻女d, 搵個文件套入起哂d 野, 之後就係封面寫申請人名同pex number, 你爽手時佢爽手
我係黎多謝大家既資訊既

今日收到DHL 既SMS. 但係只有一件,另一件幾時通知呢?

過左期十幾年再申請番。。。。
真英國人副簽,差餉單做地址證明。
父母既結婚證書竟然搵得番,寄埋去。
自已既出世紙搵唔番要去申請過一張certified true copy.

太太中國出世,但佢以前拎過BNO, 有certificate of naturalisation, 文件上比我香港出世既更簡單。

兩個人既申請一次過speedpost 寄,都係$245

但係阿仔仍只可以用特區護照。。。
我都打算咁做
Thanks bro
本舊BNO 2001年issue
出左句
Go for an interview
If you need an interview, we’ll write to you with the details.
有無咩問題
其實一家去旅行最好成家用返同一本,有咩野你地搵既國家領事館唔同,如果平權成功你個仔你應該幫佢搞到國籍所以都唔洗太擔心
#818係指?
4日approve, 好快!
Application history
Passport printed and sent 1:15pm on 25 September 2019
Application approved 8:07am on 25 September 2019
Application being processed 2:44pm on 16 September 2019
Documents received 11:16am on 16 September 2019
我果個用左9日
繼續,唔使理,最緊要唔好揀錯申請人是否居住於英國。
第818回覆,呢個 https://lih.kg/mfgeHLX
多謝 你都係4日 睇黎我9日係有少少阻滯
希望同你一樣都係一星期就拎得返
曾經結過婚Yes

無須要亦無必要話俾hmpo知現時婚姻情況,佢哋亦唔想知道。
通常bno到先,文件一星期內到,有時一齊到添。
巴打順其自然,急唔黎。
正常lost代表申請人曾經擁有,咁佢搵齊資料,知你續證,咪唔需要正常首先申請咁,查晒你國籍點嚟。不過要喺堆舊檔案內搵資料,報失人太多,人手又唔夠,排一個月已成常態!

至於個低能系統,有舊證都查三代又要交文件,只能講交唔到寫信解釋。
英帝表示,有事時,子民同埋佢哋嘅直屬子女(非帝國子民),一樣會提供協助!就算出入境時非揸帝國護照,只要去大英使館,提供資料後證實係帝國子民,定必提供適切協助!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞