『薪火post』BNO續期資訊(63) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我係簽收咗一日後轉received
Yes
本身show 入q
而家無啦啦果句野轉左做processed
而唔係新一行既status
大家是咪咁??
屌!終於射啦!

恭喜
屌話口未完就update左status
證明HMPO 都有人mon 住連登
所以唔使心急,有耐性至得。
係"鬼唔知"嘅大道理
但忍唔到手
如果真係有人睇實,咁嗰啲過骨方案會全面收緊,後面啲巴絲申請就仆街了。
明!每一個申請嘅都經歷過,唔好煩到人,唔好影響其他申請人就得了。
其實見到大家肯花小小時間去準備文件 去寄 到 Received, approved, sent 同收到新BNO其實都好動
佢效率都幾快,頭先5分鐘內覆番我,張電話單佢話ok,話會即刻issue passport俾我轉個頭唔夠一粒鐘連sms都收埋
有DHL tracking SMS了 , 但無得改alternate address 既 ?
想改送去公司係咪唔可以
講講我case
lost case, 上網做cancel,即刻email 比個report ref 我,唔洗咩打電話之類
地址用左銀行信同煤氣單
影印特衰,出世紙彩印
副簽搵左我前英國super 上網做
lost case都咁快手
仲可以online做副簽
一般去到補文件,通常最後階段,亦即批咗咁濟,除非轉咗paper form,否則可以電郵交到嘅,幾乎收咗件就即批!
求教,有沒人做左網上lost 之後,打完去英國,佢亦都話會收到一個email叫我打多次去 lsr team,但佢話唔駛打去都得,會收到ref. no.
但係我等左10日都仲未收到個reference number.........
係咪唔可以直接申請...... (hmpo office email 都話搵到有我既舊bno info)

ps 沒idd 上次都係問朋友借電話打
你好肯定你係有bno就照申請啦
我男朋友都無等ref no就申請,個ref no成一個月先email比我
個申請就收到ref no後大約一星期批咗
想問洗唔洗attach相?
我用手機app scan左自己張證件相 再upload
副簽印出黎張相放到勁大 好奇怪咁

地址證明用銀行e statement印出黎得唔得?
唔該哂!!
係ar 我好肯定有,因為之前send 身份證 email 去hmpo 問有沒擁有過bno,佢都reply 左我係有,仲比埋舊時証件既號碼我添!

我有打去英國個lsr team ,打左兩日都沒人聽!!!! (心急死我)
就係呢個email 叫我等佢打黎..... (下面)
你男朋友係咪申請返本新bno 過程順利?
係咪入返去step ,tick 返話已 report lost 個part?
然後打個人資料比錢就ok?
----------------------------
Your passport has been reported as lost. We need to speak to you about this. Please call Her Majesty’s Passport Office within 2 working days on +44 (0)300 790 6890. We are available from 9am to 5pm Monday to Friday (UK Time).

If we do not hear back from you, we will try to call you on the number you gave us.

There is a risk of your passport or identity being used by someone else if you do not contact us.

LSR Team
------------------------
如果HMPO 寫返黎,DHL收件人淨係寫咗做T Chan係咪會收唔到件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞