『薪火post』BNO續期資訊(63) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
你過一個月先問啦,香港太多人報失,你如果肯定有就直接去申請啦!
得老豆係1(1), 老母唔係, 咁係咪都可以?
咁之前冇持有又冇申請過BNO既係咪要係HOME OFFICE個到既getting your first adult passport到開始
我見個教學到話 "身份證大法或 SAR (Subject access request) 申請人請在有註銷號碼 ( REF. NO. )後再作續期申請。"
我係用SAR confirm左有,但我搵唔番本野,都可以直接申請?
咁應該係Getting your first adult passport定Apply online for a UK passport到開始? 好似差唔多咁
咁等下先
Thanks各位巴絲
Same here
你要check 國籍係咪BNO, observeration 3段野係咪齊曬
番去check check個3段野先
巴打呢個情況,應該令尊係申請人,令堂以家屬關係同時變BC
至於巴打你應該係有BC,不過你嘅仔女唔果唔喺英國出世就冇BC啦
想問下巴打寄咗幾多張紙(唔計舊bno)?要五百幾蚊...
9月5號空郵掛號到宜家都未receive document...
hk post個tracking仲係呢個status
注意⚠️: 3 段野一定要有齊,但次序可以撈亂
上次打完去 佢都話依家太多 lost/ stolen report
我都有問佢無reference 可唔可以照申請
你都同我講叫我直接go ahead 申請 係 remark 個到打番你報左就 ok
唔該巴打,我今晚番去申請先我一直以為要有ref no.先可以申請
我上星期寄都係卡係度
英國郵政個網有冇check過呀
就黎20日,好誇張喔。你跟跟好d!
已收到BNO
30/8 網上apply
揀錯左authority 無揀到others,所以跟左佢指示無副簽就寄左去
交左BNO正本,地址証明正本(電費單)
其餘副本 (自己HKID, passport, 出世紙)
舊BNO係小學樣 06年expired
3/9 寄掛號 $6X
9/9 delivered
12/9 HMPO轉status 同日join queue
17/9 approved 同日printed & sent
19/9 20/9 分別收到兩個SMS,BNO同文件都係尋日(23/9)到左

唔洗一個月就搞掂 比預期快好多
用fedex寄 唔洗300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞