[多圖] 訊息 (只比睇得明嘅人睇)

949 回覆
1603 Like 22 Dislike
我咁理解
1. 家境唔好
 - 多數小朋友都偏食唔食蘿白,佢係屋企無啖好食所以食晒啲蘿白
 - 筆刨都買唔起要用刀削,所以削損手
 - 環境衛生好差,有蚊又有鼻涕蟲

2. 賣酒樽之後變阿榮?
 - 9月1日 爸爸講過 "咁而家養啦" (無講過養乜)
  9月2日 賣酒樽當日細佬仲係"人" 嘈家姐唔好加雞蛋
  9月4日 有阿榮
 - 9月29日 話聽日(30號) 去賣酒樽
  10月1日 爸爸問家姐掛唔掛住阿榮
  10月6日 又有阿榮
 => 好多空樽要去賣 = 爸爸飲晒啲酒就燥底虐兒

3. 雞蛋
 - 弟弟好固執唔要雞蛋
 - 家姐落雞蛋阿榮望實
 => 弟弟同阿榮嘅共通點,應該唔關春袋事

4. 白狗真係狗
 - 主角寫白狗明確寫出"小狗",後尾養嘅阿榮無講過佢係狗

理解唔到嘅:
1. 玩紙牌見到人地喊,家姐就笑 (發生係阿榮前)
 - 心理扭曲?智力有問題?

我專登去睇韓版原文
好似認真得濟

隻狗嘅顔色對應人物衣服顔色
素媛同熔爐
唔好俾我見到班仆街變態佬,我應該會忍唔住斬撚死佢哋

用鍵盤斬

睇到呢句笑左

無追PO,點交日記

Agger 單計美國都唔知有幾多未曝光嘅發生緊
一諗起有啲細路女受啲咁嘅對待就好唔舒服

變態一問
有冇電影係講呢d
除左韓國個套無聲吶喊

熔爐?聽人講好慘

同一套黎 譯名唔同

Sorry自膠 我冇睇過,我怕會喊到收唔到

韓國好多真人真事改拍既電影
恐怖唔係個電影 而係在於佢地係真人真事
其他電影例如
素媛:講個8歲女仔素媛係番學途中俾個阿叔引左去個倉庫度,性侵到8成大腸失去機能,終身要拎住人工肛門
好多喊位,但係算比起熔爐正面啲
但係好似個女仔16歲跳樓自殺左
佢既韓文名소원解希望,但係現實....
韓公主:「密陽事件」真實改編,講個女仔因為打左個錯既電話去個男仔度,呃呃氹氹叫左佢過去密陽,結果俾70幾個男仔輪姦。但係成個社會都係blame on the victim,結果
仲有隧道(而家香港上映緊),別哭媽媽呢啲都反映到韓國現實社會。
而佢地最成功既唔單上引起左個noise,仲可以音到政府改法例,好似熔爐法,或者令到案件重審。
Google search韓國真人真事電影,有成堆
到底幾時呢啲野先唔會再發生

素媛見真人真事好恐怖
點解會有呢啲人

Search過單新聞
條友用廁所泵泵走女仔體內精液個下真係痴撚線
https://m.youtube.com/watch?v=_r7yKaDxGvc&feature=youtu.be&feature=youtu.be&feature=http://youtu.be

諗起呢個好出名既紙巾廣告,夠薑就入去睇

唔敢睇

依條片無記錯係都市傳說
紙巾廣告嘅背景音樂倒轉播會變成撒旦教嘅黑彌撒
個傳說應該至少成十年
其實有冇人諗過
主角大部份時間都冇唔開心
阿榮出現既時候
主角個樣都仲係笑住
文字間亦都冇任何問題
再睇番
人地打紙版打到冇哂所以喊
主角反而笑
直至佢做左受害者 先至開始唔開心

去到後面
爸爸開始虐待變左小狗既阿榮
主角仍然好開心
當然去到呢到
你地可以話主角已經比佢老豆屌到爽左

而且禁日既漫畫一般都係想帶出大主題
好少做到十分細節
一開始好多我都覺得剩係小鋪敍
狗仔同刨鉛筆果D

非一般高汁
求其追追po就發現每篇日記都有問.......................
https://m.youtube.com/watch?v=_r7yKaDxGvc&feature=youtu.be&feature=youtu.be&feature=http://youtu.be&feature=http://youtu.be

諗起呢個好出名既紙巾廣告,夠薑就入去睇

唔敢睇

依條片無記錯係都市傳說
紙巾廣告嘅背景音樂倒轉播會變成撒旦教嘅黑彌撒
個傳說應該至少成十年

把聲其實幾好聽 幾清
原來原版係韓文黎

變態一問
有冇電影係講呢d
除左韓國個套無聲吶喊

熔爐?聽人講好慘

同一套黎 譯名唔同

其他電影例如
素媛:講個8歲女仔素媛係番學途中俾個阿叔引左去個倉庫度,性侵到8成大腸失去機能,終身要拎住人工肛門
韓公主:「密陽事件」真實改編,講個女仔因為打左個錯既電話去個男仔度,呃呃氹氹叫左佢過去密陽,結果俾70幾個男仔輪姦。但係成個社會都係blame on the victim,結果
仲有隧道(而家香港上映緊),別哭媽媽呢啲都反映到韓國現實社會。
而佢地最成功既唔單上引起左個noise,仲可以音到政府改法例,好似熔爐法,或者令到案件重審。

素媛見真人真事好恐怖
點解會有呢啲人

好心up
1:有狗果日開始就冇佢細佬,但細佬有講唔好,如果細佬變左狗,冇理由主角唔知,第一次見狗,主角會叫佢做小狗,但第二隻所謂既狗,只係叫榮,一次都冇提過係狗,一係佢就弱智,一係就老豆同佢玩緊角色扮演,同主角講細佬係狗,加上有提過佢覺細佬好討厭,滿足主角想養狗同虐待討厭既人,屋企窮根本冇錢買狗(唔排除主角有輕度弱智)

變態一問
有冇電影係講呢d
除左韓國個套無聲吶喊

熔爐?聽人講好慘

同一套黎 譯名唔同

其他電影例如

素媛見真人真事好恐怖
點解會有呢啲人

好心up

唔知係咪睇得多韓國既真人真事改編電影太多,發覺果邊發生呢類案件既情況好嚴重
男女細路都搞 唔知點解會咁多呢d案件
受害人創傷幾嚴重都好,好多犯人都係判得好輕
其實韓國人係鍾意公仔麵加雞蛋
作者只係想暗示多次佢細佬同隻狗有個共同特點姐
唔好諗太多

報警
有兩隻右手?

老師家訪時 俾爸爸落左迷藥
2:主角喜歡落雨,之後有次落雨打電話講唔到,表示佢係啞,但之後再落雨,主角係屋企,唔排除果時比老豆軟禁

另外飼料問題,榮一開始唔食,但之後吃得很香,餓到佢都要食,有可能唔係食物黎,係屎定咩唔知,有提過屋企咁窮,仲點買野食比佢

之後所謂既榮生日,會比更多飼料佢食 唔係買

利申:有錯請指正
3:補返:另外榮話想食餅同想出去,應該都係想走,但走唔到,之後仲比老豆打

有蚊果道應該係屋企有死屍或者屎之類既野?(榮既食物)因為上小小主角仲講好凍要著羽絨,應該唔多蚊先係,然後仲見到所謂既蝸牛

好奇怪,提得出就一定有線索,我推測係小朋友未見過既野,覺得似蝸牛但冇殼,其實係屍蟲或者其他發臭生出黎既野,然後老豆見到當然打死佢

因為之後主角都話好恐怖,如果真係蝸牛有咩恐怖?同埋又發惡夢
webtoon 抄出來扮原創?
webtoon 抄出來扮原創?

最頂咪有原文網址囉
3:補返:另外榮話想食餅同想出去,應該都係想走,但走唔到,之後仲比老豆打

有蚊果道應該係屋企有死屍或者屎之類既野?(榮既食物)因為上小小主角仲講好凍要著羽絨,應該唔多蚊先係,然後仲見到所謂既蝸牛

好奇怪,提得出就一定有線索,我推測係小朋友未見過既野,覺得似蝸牛但冇殼,其實係屍蟲或者其他發臭生出黎既野,然後老豆見到當然打死佢

因為之後主角都話好恐怖,如果真係蝸牛有咩恐怖?同埋又發惡夢

我覺得D 無殼蝸牛係避孕套/ 精液講法最好

都係...但爸爸弄死了,還有很多,屍蟲配合唔到?

同埋講性侵我都覺有,但比人性侵過之後,發過惡夢,都會可以好開心咁同性侵者一齊?講唔通,唔係好似睇av咁搞到爽一爽就肯配合喎

但分開兩件事黎睇,榮一向食既野都有問題,唔覺係狗糧,(原因:家境窮),同埋有蚊果張都有可疑,故事去到中期唔會再有可能加插冇關連既事

有蚊之後有後似蝸牛既野,其實係屍蟲果類
有冇可能呢?

利申:純討論
其實見到隻狗都知唔係一隻狗
隻狗係人樣黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞