[多圖] 訊息 (只比睇得明嘅人睇)

949 回覆
1603 Like 22 Dislike
webtoons既奇奇怪怪都好正 故事可比美伊藤潤二
有個位我諗唔明,點解個老師既comment好似成日都偏幫阿爸?例如阿爸飲酒等等既問題,老師都係某程度上話緊個細路女要聽話少少等等
定係我諗太多

因為果陣佢根本未知佢出左事
係去到快來救我果度先知道一切

我意思係,正常老師都唔會讚成虐畜(9月24)、未搞清楚就話係細佬錯仲要無視阿爸飲好多酒(9月1)等等

定係其實根本就無咩特別,正常老師都會咁落comment
主角應該第一次煮麵同細佬嘈過,老豆嬲起上嚟(可以諗到老豆應該孌童,鍾意個女唔鍾意個仔)結合埋之前話要養狗件事就要細佬做阿榮,當時主角仲睇得好開心

其實之外老豆飲多咗酒d變態心理先浮出嚟(之前仲會幫個女刨鉛筆),橫掂虐待緊個仔,索性搞埋個女,之後打死咗個仔之後痴撚咗線

唔好話韓國
呢個世界係真係好多痴線佬
睇新聞都見少 仲有未俾人發現個啲呢
日本 外國都大把 更加唔好講其他發展中地方/環境比較差既地方

所以而家仍然有唔舒服既感覺
我諗係因為用左兒童畫同日記去表達 個反差

Agger 單計美國都唔知有幾多未曝光嘅發生緊
一諗起有啲細路女受啲咁嘅對待就好唔舒服

變態一問
有冇電影係講呢d
除左韓國個套無聲吶喊

熔爐?聽人講好慘

同一套黎 譯名唔同

Sorry自膠 我冇睇過,我怕會喊到收唔到

韓國好多真人真事改拍既電影
恐怖唔係個電影 而係在於佢地係真人真事
其他電影例如
素媛:講個8歲女仔素媛係番學途中俾個阿叔引左去個倉庫度,性侵到8成大腸失去機能,終身要拎住人工肛門
好多喊位,但係算比起熔爐正面啲
但係好似個女仔16歲跳樓自殺左
佢既韓文名소원解希望,但係現實....
韓公主:「密陽事件」真實改編,講個女仔因為打左個錯既電話去個男仔度,呃呃氹氹叫左佢過去密陽,結果俾70幾個男仔輪姦。但係成個社會都係blame on the victim,結果
仲有隧道(而家香港上映緊),別哭媽媽呢啲都反映到韓國現實社會。
而佢地最成功既唔單上引起左個noise,仲可以音到政府改法例,好似熔爐法,或者令到案件重審。
Google search韓國真人真事電影,有成堆
到底幾時呢啲野先唔會再發生

素媛見真人真事好恐怖
點解會有呢啲人
有冇識 夢日記

魔女之家 IB

利申最鐘意IB

個結局有HAPPY END
https://www.ptt.cc/bbs/marvel/M.1489490107.A.3F0.html
答案係入面 唔想透既唔好禁入去

勁恐怖
仲有冇同類故事?
屌好廢睇完唔敢訓
屌好廢睇完唔敢訓

same here
紙片游戲係用紙摺一塊,打落對方地下個塊,打到反轉就嬴
屌好廢睇完唔敢訓

same here

bro
又未至於話恐怖到唔敢訓既
好心up囉但係
睇埋巴打講既素媛 熔爐
就覺得真係要有奇拿既存在
香港好彩好少呢啲事發生姐
素媛同熔爐
唔好俾我見到班仆街變態佬,我應該會忍唔住斬撚死佢哋
訓唔著
素媛同熔爐
唔好俾我見到班仆街變態佬,我應該會忍唔住斬撚死佢哋

用鍵盤斬

睇到呢句笑左
恐怖在現實真喺有D咁嘅仆街
Im
尾二個張圖見到原先張紙慢慢移開
而最尾張圖見到 原先放紙個個位 開始有少少漬 可能係已經殺左老師所流既血
我咁理解
1. 家境唔好
 - 多數小朋友都偏食唔食蘿白,佢係屋企無啖好食所以食晒啲蘿白
 - 筆刨都買唔起要用刀削,所以削損手
 - 環境衛生好差,有蚊又有鼻涕蟲

2. 賣酒樽之後變阿榮?
 - 9月1日 爸爸講過 "咁而家養啦" (無講過養乜)
  9月2日 賣酒樽當日細佬仲係"人" 嘈家姐唔好加雞蛋
  9月4日 有阿榮
 - 9月29日 話聽日(30號) 去賣酒樽
  10月1日 爸爸問家姐掛唔掛住阿榮
  10月6日 又有阿榮
 => 好多空樽要去賣 = 爸爸飲晒啲酒就燥底虐兒

3. 雞蛋
 - 弟弟好固執唔要雞蛋
 - 家姐落雞蛋阿榮望實
 => 弟弟同阿榮嘅共通點,應該唔關春袋事

4. 白狗真係狗
 - 主角寫白狗明確寫出"小狗",後尾養嘅阿榮無講過佢係狗

理解唔到嘅:
1. 玩紙牌見到人地喊,家姐就笑 (發生係阿榮前)
 - 心理扭曲?智力有問題?

我專登去睇韓版原文
好似認真得濟
我咁理解
1. 家境唔好
 - 多數小朋友都偏食唔食蘿白,佢係屋企無啖好食所以食晒啲蘿白
 - 筆刨都買唔起要用刀削,所以削損手
 - 環境衛生好差,有蚊又有鼻涕蟲

2. 賣酒樽之後變阿榮?
 - 9月1日 爸爸講過 "咁而家養啦" (無講過養乜)
  9月2日 賣酒樽當日細佬仲係"人" 嘈家姐唔好加雞蛋
  9月4日 有阿榮
 - 9月29日 話聽日(30號) 去賣酒樽
  10月1日 爸爸問家姐掛唔掛住阿榮
  10月6日 又有阿榮
 => 好多空樽要去賣 = 爸爸飲晒啲酒就燥底虐兒

3. 雞蛋
 - 弟弟好固執唔要雞蛋
 - 家姐落雞蛋阿榮望實
 => 弟弟同阿榮嘅共通點,應該唔關春袋事

4. 白狗真係狗
 - 主角寫白狗明確寫出"小狗",後尾養嘅阿榮無講過佢係狗

理解唔到嘅:
1. 玩紙牌見到人地喊,家姐就笑 (發生係阿榮前)
 - 心理扭曲?智力有問題?

我專登去睇韓版原文
好似認真得濟

好奇問問
衞生差真係會有鼻涕蟲出現?

好奇問問
衞生差真係會有鼻涕蟲出現?

我之前回post有提過

我亦睇咗作者個後記
佢有話好多人提到鼻涕蟲
有讀者話係性行為,又有人話代表住得偏僻,亦可能係居住環境好差
作者話無一個標準解釋
在於你睇個陣帶俾你嘅印象係咩

好似冇講落雨有咩意思喎

佢話有雨靴 好鍾意落雨 但9月13同16又講到落雨好煩咁會唔會係老豆作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞