An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
我用 iPad 同 Android 機 加 windows 10
Apple講真都廢事同你再鬥硬件
佢而家係願者上釣同keep住一班用緊佢生態圈既用家
再加上睇得出佢係行服務上多
apple tv+同arcade就知佢向住呢方面發展
講真句
依幾年次次Apple發佈會
我都想劈撚死基Cook
你老味成個電訊業都畀你搞彎晒呀
咁樣算唔算人格分裂既一種
近年iPhone頂盡咪貴同保守
邊有搞彎個電訊業咁誇張
多謝師兄
上網睇下先
可能冇咁widespread 我近年留意啲media都冇聽過

其實好多人鍾意炒作Apple啲負面消息 例如年年都有新聞話Apple cut單又預測話今年賣得好差 結果次次嗰啲報導都炒曬車咁制

Samsung呢啲大廠都好 出事嘅話關注度都係少過Apple好多 除非好似note7爆炸嗰啲咁嚴重啦
佢贏真係得粒U
但講真比你快極
都係一部手機
有樽頸位
A12真係可再戰幾年
搞到其他公司跟佢算唔算
連五六年前嘅火牛都有recall program
係嫁,唔通你真係想用手機做咩大單野
sor, 因為好憎香港IT界呢個風氣
好多明明係sales, 仲要係冇sense既淨係識吹水都話係IT人
我覺得呢個係對IT專業好大既侮辱, 但香港係咁冇辦法

正如你係行醫既, 有人拎住你張藥方周圍賣但佢話自己係醫生, 仲要佢唔知入面D成份係咩黎/有咩用

點解係外國IT可以同醫生律師果D睇齊甚至已經超越佢地而香港就車尾燈都見唔到, 係因為香港根本冇重視同尊重過真IT人
反而係盲目咁鼓勵marketing / sales in IT industry
政壇有政棍, 我會叫呢D人做IT棍而唔係IT人
自從由an轉左用ios之後就發現an機不了
想當年Steve Jobs仲係度嗰陣
成個電訊業為咗同apple鬥
間間每次都有新功能出
連PSP+Android都有出過
自從佢走咗
電訊業就好似冇人帶著個flow走咁
依家出既野同幾年前基本上都冇乜分別
我寧願佢唔出好過
我都明
都識唔少識砌機就話自己係IT既人
兩邊鬥罵都on99
各有各好
利申:雙修
所以先有「IT狗」呢個term咋嘛
搞到成個IT業cheap晒
唔推啦 我來來去去都係用果幾隻app
建議你用番iphone
想問 iPhone 有冇得
1. 跟地點時間自動調較音量, 震機, 開關wifi藍牙, 連接指定wifi藍牙, 自動開app, 開熄屋企電器 (簡單講即係我去到一個地方1個制都唔使撳就部機會自動tune好晒settings)
2. split screen 同時睇兩個app
3. 轉default app

apple呢幾兩三年係catch up左好多既, 真係開放左會咩抄人地d好野
但太耐太out啦, NFC等左5年, 係quick menu度轉wifi / 藍牙 devices等左3年
鍾意open source,乜野都可以自已較,同平D(對我黎講最重要),簡Andriod。
要安全,易用,簡IOS。
利申:用緊Andriod (S10),之前用緊IOS (IPhone SE),以上自己觀感。
有樣野叫Gboard
天材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞