An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
a13真系好勁
不過打開手機game既如果佢繼續用翻雙重主機版就一定唔會換
打半個鐘以上手機就開始發熱
ip11都掙系多xr1個鐘電
真心希望apple至少可以學an機俾大大舊電
至少一日用唔洗帶尿袋
1. 可能我講得唔好, tune settings係指部機會自動開/熄 services/app黎符合你係果個moment既需要, 呢個用過就翻唔到轉頭, 你會發現呢D先係真smart phone
我舉啲一般人會用既例子, 以屋企同公司為例:
出門口自動變大聲&熄Wi-Fi, 到公司就自動轉震機, 放工走人自動著返鈴聲, 到屋企自動開W-Fi, 手動開藍牙就連Hi-Fi

2. an記手機都有, 試過見 d frd要入code/ mark notes 但個code/資料係screen cap黎既冇得copy, 冇紙筆係身要將個code/資料拆開黎背switch幾次APP先入到
但用an記輕鬆split screen睇住黎入, 呢個feature講緊都起碼兩年

3. 呢個係個人化既問題, 即係我想用某個app但default app唔係佢我就要開完再share去我想用既app黎開
問題係煩 & 開文件既話會生2個copy出黎, under各自既app folder

4. 仲有樣好正既唔記得講 (因為好似得samsung有)
手機可以直接駁mon / 電腦 變類電腦模式

Android一早有nfc, 有咩用?: 你可以當多左無限粒可以自定功能既制, 因為可以自己買nfc tag同set function
Apple一出,就係有理由,就係Apple pay: 咁你覺得an記nfc初頭附送既功能係冇用/唔岩用就係冇理由, 咁冇得講
呢個其實同藍牙一樣, 係自閉VS自由

Airdrop其實係BT+Wi-Fi, 不過情況都類似, 都係自閉VS自由
an記裝app都做到, 仲要係跨平台

冇人逼你花時間撚部電話, 但話iPhone冇咩limitations真係得啖笑
因為你可以diy既空間係細到hihi, 通街都逼住咁用冇個人style
其實咁樣同D藍絲圍爐寧願信fake news乜野都感覺行先唔睇真實新聞有咩分別
唔係shortcut喎, 係第一次set完之後就automation
faceid真係唔想用, 咁多限制
等apple抄mon下指紋就真
有同學以前exchange去加拿大話自己讀IT啲女係出晒水, 香港
Face ID都過時技術?唔通你係未來人?
大陸機點點點Apple就要跟?跟咗你又話抄 Apple行自己路線又話Apple落後 你都幾難服侍
5G全球依家有幾多條街用到?點解Apple要特登擺一個唔成熟又冇配套嘅技術落去?
咪就係囉
同啲愛國小粉紅一樣好弱智
人地用咩機關其他人L事咩
香港人要五大訴求關大陸人L事咩
最大分別係automation同customization
另外就係ios係apple話晒事, 佢唔開d feature比你就點都做唔到
an記開放d好多3rd party app解決到唔同既問題

例如之前d人貪新鮮成日玩既AR 測距儀, android 5年前已經有但班idog仲打晒飛機咁

即係D野要等APPLE喂比你先有得用囉, 無論樣野實唔實用都好
但AN記用家始終多D選擇

不過一般人都係打電話, IM, 上網同影相, 所以唔會覺得ios有咩不足
只係會係apple出d fancy野果陣自high, even果樣野已經存在左係個世界好耐
如果普通用的話,講真兩邊無乜大分別,因為都係互抄對家

我用 pixel 覺得最唔方便係朋友用 airdrop 相時我無 .... whatsapp 又 distort 左 .... 又唔係個個用 line ...
淨係可以話Apple同Google係兩間文化好唔同嘅公司 Apple設計主導 而Google就技術主導

結果兩間公司嘅產品好唔同 Apple嘅產品對大眾friendly啲 而Google嘅產品就對IT人同埋nerd friendly啲

講真對大部分人黎講對手機嘅要求唔洗太高 做到想做嘅嘢 容易操作同埋要流暢 最緊要唔好prompt太多問題唔洗太多user input 呢幾點iPhone最滿足到大部分人

自訂化同埋DIY僅僅需要足夠嘅選擇就得 太少當然唔好 但太多就好易對嘅user黎講太多overwhelming 好易搞到用家有選擇疲勞 (無論個user會唔會花時間撚部手機)
我就覺得android嘅情況就係有太多選擇俾user 有好多係不必要 搞到複雜化咗個ui (pixel phone會好啲)
講真iPhone喺必要嘅功能上面俾我customize已經好夠 我唔想亦唔需要諗要買邊個app launcher然後要裝咩extension同埋啲widget要點擺

你第一點嗰到其實用得Apple好多嘢都好方便唔洗automation
我習慣係Wi-Fi Bluetooth長開 反正都唔食電
用Apple Watch收通知同call 唔驚miss
而播歌直接喺Apple TV播或者手機駁AirPlay
就算真係需要automation我亦可以用shortcut app

多視窗嗰到iPhone就應該成世都唔會有 我覺得手機主要係content consumption嘅工具 螢幕太細好難有practical嘅用途 喺手機到用到多窗嘅機會唔多 而且多窗resize到個app太屈突 我覺得有啲難接受 如果想好睇啲developer亦都要刻意設計個app嘅layout俾一個user好少會用到嘅功能
如果要處理到幾份document我覺得喺iPad或者電腦到搞make sense好多

airdrop嗰到你講到android有邊個app做到一樣功能天花龍鳳都好 但冇人用嗰個app其實都係冇意思 唔通你下下share file嗰時又叫人down個app咩?今次share用A app 然後下次用B app?呢個亦都係android好大嘅問題 講到好多功能好多diy 但其實又有幾多有實際用途?

諗真啲iPhone真係咁多limitation?你會唔會係用錯工具做嘢渣?
中國發明四大發明 結果將四大發明發光發亮同埋改進嘅係歐美國家
屌晒你地,推返啲正經post啦
idog係激動啲
大佬呀 唔好癲啦
唔好拉埋d乜野藍絲vs黃絲 獨裁vs民主 野講啦,次次聽都聽到我好尷尬
Google不知幾想"獨裁", 你話佢open source,但Google service唔係呢,無左Google service部Android廢左一半功力,結果咪又係要用Google堆野。

如果你真係一個有經驗既IT人,咁你會知道所有system設計出來都有tradeoff,會由心欣賞所有tradeoff做得好好既系統,而唔係盲目支持"乜都做到"既系統。

iOS係所有基本User experience做得極出色,UI極貼心,安全性極好,效能極好,省電省記憶體,而且有3年以上OS update,有一套產品生態
複雜野multitask唔係做唔到,只係多個step

而你講個d野,實在太少用喇,吉個電話落mon做desktop,Windows Phone晨早做過,人地仲要有得用MS office, 你睇下佢而家咩下場
自動轉settings...我完全無呢個煩惱,所有野都長開,反正電量係夠,而且我需要佢自動做呢d野,

反而我諗到Android有一個功能好有用,就係雙開App,e.g. 開N個Whatsapp instance,呢個我諗iOS永遠都唔會有

講Airdrop梗係唔係講佢底下用乜技術,佢優雅既地方就係佢用法有幾簡單,Android完全無諗過d人點用,其實Google早年收購左一間startups好正叫做Bump,但佢竟然唔加落Android/Google service入面,而殺左佢。
"android 5年前已經有但班idog仲打晒飛機咁"
屌,咁你有無用先?
Android user窮到乜咁,apps無人比錢,d apps唔係有spyware就狂彈廣告。仲要普遍設計都好差,因為9萬幾個model,個developer都廢事test。

而家係Apple自家出既app,一夜間所有ios device都有呢隻apps,我要用隨時都即刻有得用。document scanner又係,iOS已經內置。
不如你睇下,要係google play搵幾耐,比幾多錢,先用到相同質素既app?

補充一句,其實無論ios定android上面,好耐之前都已經有呢類app
只不過最新既手機有detect埋depth,同埋有machine learning,真正可以做得好準確
大陸機就算啦,連泡菜機s10都已經有5G,idog依然話未成熟唔出
apple啲機越出越柒,除咗gay cook整死apple外,idog都有份,因為gay cook出舊屎idog爭住食
Sor 我真係裝唔落手
雙修十年表示各有各好
an俠:我地有flash,iPhone垃圾 被打臉
an俠:我地有得換電 ,iPhone垃圾 被打臉
an俠:我地有sd卡 被打臉
an俠:我地有3.5mm 被打臉
an俠:M額垃圾 ,google pixel都出m額 被打臉
認真...咁係你唔識用喎
真心講句 日常用嘅iOS冇得輸

PS 兩邊都用過
吓 你係連登提an 好處先一大班i fan boy 屌人an 狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞