An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
An嗰個所謂開放其實就係混亂,就好似一條公路冇任何交通指示咁樣
仲意為Technology係講innovative tim
Idog嚟講佢真係痴晒線
痴線到連唔買最貴嗰部iPhone嘅人都可以狂咬
我諗你係想講Technology嘅普及程度,的確好大程度係取決於Marketing
講白老鼠邊夠apple勁,人地Android cutting edge起碼都叫算係成品,apple次次出親新os都係搵user做tester
咁你又知唔知iOS曾經連條路都鏟起埋要所有人重新考過車牌去適應新道路
其實係好似民主派咁,各執一詞,各有各政見
咁你真係唔需要講咩真正IT人唔會用iPhone
其實我都識好多IT人用緊iPhone,絕對唔係你口中咁講
你識嘅IT人有冇半個係GitHub參與過project?
真心唔明以前就話iphone貴用iphone=晒命扮富貴,唔用好似清高啲咁,但而家iphone都唔係特別貴,冇咗嗰種所謂「身份象徵」。咁點解喺討論兩種機好壞嘅時候,成日都咁易起晒鋼,好似iphone0優點係地底泥咁
五年前可能係真
今時今日,iPhone已經無乜limitations
相反功能, 效能上都比Android好 (又要提Airdrop)

除非你係乜都要DIY個種IT人, 自已寫BLE, NFC, IOT app
否則,我諗唔到一般用有乜iphone做唔到
或者咁講
Technology係唔係Innovative取決於市場需求同接受程度
啫係個個都話要番35mm同指紋鎖
但鬼叫你個系統咁好用
咪只有屌住嚟用
又等如個spec整到超級電腦咁
但你個系統垃圾既
都唔會俾人叫高科技
咁又唔好咁 雖然iphone係創新方面回哂塘
但係佢個生態系統真係做得好
至於u唔user friendly 其實用開邊部咪邊部user friendly囉 一定係咁架

利申番先 android用家
呢個我唔清楚
但如果你要劃到咁清真IT要去到係GitHub
其實我諗你唔需要只係講IT人,可以講埋做設計或者其他既專業
掉返轉之前好多人同我講華碩好唔com用
叫我千祈唔好買
大佬我淨係想要部工作用手機咋
唔好搞到咁複雜好冇
我從來冇hold update 個人經驗冇試過有咩問題
如果要講其實android機update好慢甚至冇update所以你以為比較少問題啦
最近連Google自己嘅pixel android update都出事 搞到啲人咗部機磚咗 我冇聽過Apple發生過類似嘅嘢

順便講咗另外一個問題 Apple負面新聞好快全世界都知 android啲嘢相反好少人關注 that’s why Apple成日少少事都俾人屌
師兄有冇推介?
但係Iphone得番security同埋所謂既唔lag同user friendly渣wo
講真apple近期交左u咩比大家 心照
其實Apple雖然犯錯多,仲有俾人經常放大
我有樣野佢欣賞既就係佢售後
佢知道真係出事既批次肯出公告無條件同你維修/換
有時仲要係都幾N年前既產品
暫時無咁多公司做到咁
apple點會冇update變磚,我fd部ipad試過,同埋android冇乜人關注都算係小事,或者只係係某個品牌先會有,關注自然會小
冇喎
利申用緊sony 屋企有部Ipad mini 屋企人用macbook 有時攞嚟用
原來唔止一單
https://piunikaweb.com/2019/09/10/google-pixel-dead-sensor-android-10-fix/

啲人update完之後sensor死曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞