An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
我一拉個spotlight落來就查到匯率, 計數, 開app, search簡單野,Android夠無啦。ios既gesture先進過android好多代, 根本唔需要額外gestures, 畫隻龜開個app個種聽落好好,其實就唔會用, 我ios一拉個spotlight打一個字就search到app。當年用swipe/swype用一排就lag到無淪,打個字都lag,諗起都怕。可能去到而家cpu咁快,6GB/8GB會好既。

context awareness我而家無用, 對我來講只有home automation會有用

我話你知我由android 1.5,1.6,2.1就開始用,FYP就係寫Android app
都係果句,唔同機唔同場合俾唔同人用。你話windows弱智?你用mac整excel慢到癲...
你話android弱智?但你點set都得播
你話iphone弱智?但人地生態完整播
你話android tablet廢?但唔需要4:3睇片大黑邊

按需要買先係皇道,我mac, windows, ios, android一齊用,有乜問題
一iPhone,一 AN機
用過iPhone番唔到轉頭[[普通人
但keep住用i6哪有錢i11好撚柒
wow, 你嘅諗法又係傳統idog嘅apple is superior in everyway
faceid係勁,但你問吓人想用樣定指紋多啲
我亦都冇講佢係過時,不過因為佢唔係大眾想要嘅嘢所以都係遲早嘅事
我指嘅gimmick係apple會推啲市場上未普及嘅所謂“新嘢”去令到你哋有優越感,而嗰樣嘢未必係用家角度出發
佢唔會理你哋一開始鍾唔鍾意,因為最終你哋都會焗住要用而呃自己鍾意
廢老用iPhone仲多啦,idog們有13億同胞搶住賣腎嚟買
睇清楚先啦
冇講過faceid好受歡迎,事實上係被逼接受
至少識得嘅人同國內外嘅top YouTubers大部份都係想用返touch id
求其一部同期旗艦都得啦,iPhone 6S依家慢到仆街喎
利申:傷心使用中
s9咪有face id lo
想講face unlock係Android一早出現咗,當然安全性冇faceid咁高
係因為估唔到市場接受程度咁高(其實可以話係idog被逼接受, 因為想用新機根本冇得揀),所以冇繼續研發落去
之後發現原來用家係鍾意呢啲gimmick嘢先多咗廠加落部機到
PS: 等睇apple抄mon下指紋
Android嗰啲面容解鎖用相已經破解到 你同我講Face ID gimmick?
唔洗用戶有任何動作都解到鎖嘅ambient biometrics 係手機biometric嘅最終目標 Face ID係向呢個方向行緊 都俾你講到又過時又gimmick 果然haters gonna hate

Apple可能會整屏下指紋 但依家嘅技術is not good enough for apple, Apple想要嘅solution會同依家android嘅好唔同
wow, 你嘅諗法又係傳統idog嘅apple is superior in everyway
faceid係勁,但你問吓人想用樣定指紋多啲
我亦都冇講佢係過時,不過因為佢唔係大眾想要嘅嘢所以都係遲早嘅事
我指嘅gimmick係apple會推啲市場上未普及嘅所謂“新嘢”去令到你哋有優越感,而嗰樣嘢未必係用家角度出發
佢唔會理你哋一開始鍾唔鍾意,因為最終你哋都會焗住要用而呃自己鍾意

唔係想駡戰,呢個point 機海android 廠先係強項喎,其中大陸廠,三叔更加係表表者
6s 同期嘅android 旗艦依家咩表現?
調返轉就講得通,apple係獨裁封閉同埋靠早期優勢之後idog唔理世界發展成點就係度屌人搞事啦呢啲嘢冇用,但apple抄完即變小粉紅做護旗手
所以你個concept好耐冇update仲停留係Android 2.1個年代,依家出到10都啦大佬
正如我哋唔會拎iOS 6嚟同依家嘅機比話iOS簡陋到仆街,因為咁完全唔公平

spotlight功能: Android有,完
swipe lag到無淪: 10年前係嘅
你係咪掉轉左
想知美國it dog用邊隻android機
Just stating fact
可能你冇發現Apple公司文化係好唔同 公司文化好影響一間公司嘅發展 你用錯思維黎諗理解唔到Apple好多決定好正常 就好似中國人唔會理解點解西方咁重視普世價值咁
憑住人地用咩手機就話hk no it
見你邏輯推論都麻麻地 你仲好話自己it人?
sorry可能你冇claim過自己係it人
但難聽啲講句 以你咁嘅水平你都冇資格judge人
本身A9+2GB RAM係好野黎
不過當年有一批係三星代工

呢批U體質係虧D
易過熱效能就下降
早兩個月先搵天才換完電喎,咁快就虧?同埋換電前後冇改善
唔係所有android用家都係an狗
用家問題
6s 得1715電,放係今時今日嘅os同app食電量,神仙都難救了...
所以之前點解xr咁多人用,好大原因係佢好電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞