An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
我攞咗啲客觀現實出來,你無視,我無辦法
繼續活喺你個平行世界,我唔阻你
“if you are evaluating supply and demand of an entire opaque market off the bids of a single market entity, you might be fooling yourself”

我都係咁話 洗唔洗翻譯?
如你果位quote 嘅infosec expert 所講, Zerodium 一定係有好多餘錢洗
你淨係用一間broker嘅立場就話Android更加安全?呢啲係你所謂嘅客觀事實嘅話咁你嘅證據真係好薄弱 同埋你亦都諗得太單純太冇想像力

一間公司會依據佢短期同長遠利益做決定 你又點知佢係真係為反映現實而定價 定係為咗marketing甚至係其他利益而定價?

淨係搵單咁嘅嘢就覺得夠convincing, you might be fooling yourself
如果 android 啲 exploit 咁隨手可得,咁間公司未諗長期利益,就已經要諗點樣找短期條數
有人講過隨手可得?? 開始為argue而argue啦你

你submit個exploit俾間公司 佢唔可以downplay你個漏洞咩?
況且 500k or 1mil per exploit is just a small price to pay for long term gains

呢單嘢至多係一個值得觀察嘅舉動 但冇合理嘅邏輯可以draw到你嘅conclusion出黎 醒啦
an安全過ios
講真近十年都未必有人信

但an既開放用家體驗係正既
無野係完美
因為入唔到生態圈
電話要打機用windows
手錶用傳統
耳機用緊bose
唔睇戲apple tv冇用
寫program 用linux

所以都係用返an機 pixel 又順又夠用 加 無限google photo 傳文件有時貪快都係用手機
係差在冇airdrop or ios同an 溝通既apps
我雙修,有部份iOS 設計確實唔多合理,舉個例

openvpn client要import .opvn 證書,係電腦copy落嚟,理應通過藍牙過入去最安全,但iOS 唔得,要import一定要用下列方式

1. 電郵寄比自己,用openvpn client開,import 證書
2. 上傳iCloud ,通過iCloud 用openvpn client開,import 證書
3. 起個nginx server,用browser visit自己個website,再import

冇理由近再身邊唔需要繞地球一圈再返去自己部電話,唔通過internet係最安全方式而且最快
因為an狗多數藍屍
唔憎iPhone覺得佢哋各有各好
有齊晒兩個system可以食晒所有功能
由細到大都用An機淨係返工嗰部先iPhone

利申:私人機Samsung S10,返工機iPhone 8
再利申:兩個電話號碼
都係揀 rog phone 2 算
雖然 note10+ 幻彩 好吸引
但打機同效能上 rog 2 好似好好多
tablet呢
tablet 冇用開
屋企用電腦
出街電話
tablet 唔知有咩用
廁所用
屎係公司先柯 冇理由拎咁大部野入去
你可以睇睇benckmark
上左5之後發現 高通最新嗰粒s855 single core個分仲輸緊俾iphone7
俾人笑flapship價買舊幾代u
有咩可能唔憎
由純Android變多修到依家Android + iOS雙修。
兩邊到今時今日都仲有嘢係對家無要雙修先可以互補不足,用落就會覺得其實無話邊個特別好特別衰,睇餸食飯。
有錢仔
講得好。用安卓機有乜問題?自己鍾意用蘋果機米算囉!何必咁樣踩人哋?
其實最抵屌iOS入門係iPod touch,想當年仲可以iPhone以外唯一可以用WhatsApp嘅i device……
不過依家已經變成一件雞肋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞