An 狗點解咁憎iphone

479 回覆
483 Like 210 Dislike
都要APPLE 做得起自己塊餅同埋叫到人課金先得

Android 天生就係分得太散,無一個 Brand 可以跟足APPLE 個 business model

其實本來就各有各好,好似法拉利同 toyota 咁,如果好多人都買得起法拉利相信都係罵戰,只係 iPhone 相對地平民百姓都負擔得起先會有呢D爭辯

除左售後服務,仲有品牌號召力,剩係呢兩樣野 Android 點都做唔到,邊一部 Android 機可以有咁多媒體報導及用家注意?

另外,你會發現大部份高收入人士都係用 iPhone, 唔係因為用 iPhone 可以扮有錢人,而係可以慳好多時間唔洗煩
個個話人毒,個個都有裝 lol
大把IT人用iPhone
所以都係睇個人喜好者
屌 由個lihkg名到部電話都顯示出你好撚毒
世界大戰分化post
有要求嘅人點會用到部機五年吖,iphone 7,8個相機而家都outdated 啦,如果自問對手機無乜要求,唔追求最新功能,純粹打機睇片的話耐用的話,iphone係好啲

另一啲買iphone嘅人就係為ios
1. shortcut 好明顯係apple出先 收購完workflow都玩左好耐 之前一直有人搞location trigger 功能ios13正式加入
2同3無
利申仲等緊android抄好faceid
係香港IT 2個字都講唔出口喇
爭取地位黎做乜

你淨係講"做IT" 3隻字啲女都乾晒, 已經label 你係一個泵石仔既"文職地盤佬"
正死毒撚笑撚死
山星華為都有貴價機
但我相信你pay 幾多都唔會有咩detect recall
懶醒咁串ifans 要Mac 轉CPU ISA 就好似問anfan 點解華為山星做乜唔用自家OS (轉到係叫你完全放棄Android ecosystem, 最多比你用模擬器去行Android apps 既程度)
defective*
一齊玩下燈籠啦,嘈條撚
好撚認同,我之前iphone x壞左,轉左xr
之後見s10plus好似唔錯,買左番黎
玩左幾個鍾真係頂唔順 第二日就賣鳩左

用落真係同iphone兩個感覺,完全唔係果回事
部機係好快呀,但用落真係完全唔user friendly
真心想問點解ios好廢
純粹覺得拉啲file出同入好麻煩之外
其他都ok喎
又冇咩特別apps要jail break機
用咗年半都無就已經放棄iPhone
啱喎
同感

同埋 iPhone 換機太方便
完全一樣
好撚毒呀屌你老味
faceid呢啲過時設計咪撚玩,攬住m字額過世咩,遲早好似垃圾3D touch咁淘汰

連大陸機full screen,mon下指紋咗好耐,連5G都有,apple仲咁撚慢都唔出
我覺得an同apple係互補
an機有機海
啲廠季季都出新機
好多慨念設計好快就應用落新機到
不停推高an機個limit
用an機幾有新鮮感
但功能冇乜整合導致體驗唔好

apple就而家手機科技明顯滯後咗
唔加新嘢反而容易保留到用家體驗
反正大部份人都係上網睇片就夠
每年換下硬件唔好整柒部機應該都有排玩

利申:雙修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞