[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》

1001 回覆
58 Like 4 Dislike
「你同小蔚呢幾日Friend咗咁喎。」逸哥喝了一口可樂便問。

「係咩,還好啦。」我聳聳肩說。

坦白說,比起第一天完全不說話的情況,現在好多了,起碼能夠溝通自如。

「拎到人電話未先。」逸哥笑道。

「梗係未啦。」

對了,答應了霆爺替他拿小蔚的電話,似乎要找個機會問一下。

此時,我看到小蔚正獨自坐在遠處的飯桌上,她四處張望,好像在等待誰。

當我看到坐在小蔚對面的人之後,不小心噴了一口飯。

「Mandy!?!」

「做咩。」逸哥問。

「你睇下。」我指著小蔚她們。

「喔?Mandy同小蔚又會識嘅?」逸哥說。

「我都唔知...明明Mandy都唔係同我哋同班,點解佢哋會識對方...」我一臉茫然地說。

而且她們有說有笑,好像認識了很久。

究竟Mandy和小蔚是什麼關係。

放學後,我在走廊叫停了正打算離開的小蔚。

「嗯?招仔?」小蔚轉過身看著我說。

「不..不如一齊返去?」我緊張地問。

「咁突然。」小蔚皺起眉頭說。

「呃,咁我地住埋同一棟樓!順路啫!」我抓抓頭道。

小蔚若有所思地點頭,便說。

「好呀。」

我們肩並肩地走回清河邨,沿途我問了小蔚剛才午膳的事。

「係呢..你又會識Mandy嘅?」我問。

「Mandy...你話頭先同我食飯嗰個?」

「係呀,你轉過嚟冇耐,估唔到你會識隔離班啲人,所以先問一問。」

「哦,佢係我堂妹嚟。」小蔚看著我說。

「........」

「做咩咁嘅樣?」小蔚問。

「冇!冇嘢!」世界真是細。

「我本身住港島,後尾我話想搵學校,Mandy咪介紹我嚟呢度讀。」

「原來係咁...所以你就搬埋嚟上水。」我看著小蔚說。

「冇錯,呀媽話港島距離上水太遠,直接叫我搬過嚟,我咪一個人嚟住囉。」

「一個人..一個人!?」也不錯。

「又做乜。」小蔚疑惑地問。

我搖搖頭,便繼續和小蔚回去。

走著走著就到了樓下,進了升降機後,我突然記起霆爺叫我幫他拿小蔚的電話。

「小蔚。」我吸了一口氣說。

「嗯?」小蔚別過臉看著我。

「可唔可以...俾..俾..俾你電話我。」

小蔚靜靜地看著我,然後忍不住笑了一下。

「咁快想拎人電話?」

「唔係..!我..你...即係..」

「得啦,拎你部電話俾我。」

小蔚輸入了一個號碼,就把電話遞給我。

到達三十二樓,我頭也不回地走出升降機。

待門關上後,我才鬆一口氣。

「呼,總算拎到。」比我想像中順利。
我唔要sad end
也不錯
小蔚BB
加速
大仆街又有故
都係扣好安全帶先啦
我睇到
我覺得完全一樣
所以咪要佢改結局。。。
香蕉同埋「同你好熟呀?」
推到大仆街改結局
而加有得睇
回到家後,我馬上加了小蔚作聯絡人,然後打開Whatsapp看看她的頭像。

是一幅拿著樽裝檸檬茶的自拍,小蔚笑起來其實很漂亮,只是平時她都沒什麼表情。

吃過晚飯後,我穿起拖鞋下樓,打算去便利店補充一下香蕉軟糖和飲品。

我站在走廊,一邊按著電話,一邊等候升降機,門剛打開就看到街坊打扮的小蔚。

可能是小蔚穿起短褲的樣子太吸引,我忍不住盯住了她。

「你入唔入嚟架,唔入我就關門。」小蔚作勢要按下關門鍵。

「入!梗係入。」我連忙走進升降機。

進入升降機後,我偷偷瞄著小蔚。

「又望咩。」小蔚淡淡地問。

「你靚咪望你。」我別過臉,擺出一副不在意的表情地說。

「哼,死變態。」小蔚瞪了我一眼道。

到達地下大堂後,我插著褲袋跟在小蔚背後。

「你去邊。」我問。

「關你咩事。」小蔚轉過頭向白了我一眼。

「唔講咪唔講。」我不屑地說。

「去OK買嘢飲呀。」小蔚淡淡地說。

於是我便和小蔚去了便利店,我在零食貨架上拿起兩包香蕉軟糖,小蔚則走到雪櫃前,取了一枝檸檬茶。

付款之後,我們就離開便利店。

「喂,你鍾意食香蕉糖?」小蔚問。

「係呀,好好食。」我吹著口哨道。

「哦...」小蔚點頭道。

「咁你呢,次次見你都拎住枝檸檬茶。」我別過臉,看著戴起眼鏡的小蔚。

「仲好講,上次俾你撞跌我枝檸檬茶,一拎返起成隻手污糟曬。」小蔚瞪著我說。

「我都唔想架,對唔住囉。」我聳聳肩道。

很快我們便回到大堂,跟小蔚在升降機道別之後我就回家了。

「拜拜,變態佬。」

「......」
小蔚BB好正啊
好多女仔都叫男仔做變態佬
其實叫得變態佬都有啲嘢
如果打叫就唔同喇
小蔚BB好正啊
好多女仔都叫男仔做變態佬
其實叫得變態佬都有啲嘢
如果大叫就唔同喇
「叮」升降機門打開。

「好準時喎今日。」小蔚淡淡地說。

「嗰日係意外。」我沒好氣地說。

我和小蔚一起走回學校,沿途她向我問起逸哥的事,讓我有點驚訝。

「招仔,你同嗰個呀逸係咪好熟?」

「中一識到而加,都幾熟。」

小蔚若有所思地點頭,難道說小蔚對逸哥有興趣,不過逸哥這麼帥,是女生也會喜歡吧。

回到學校後,周遭的男生都朝著我們這裡看,似乎是被小蔚的美貌吸引。

「我上去搵Mandy。」小蔚說。

「你唔洗食啲嘢先?」我問。

「喺屋企咬咗個包。」說罷小蔚便離開了。

「哦...」

究竟她們是有多熟稔,總覺得我跟Mandy曾經交往的事早晚會被她發現。

應該是說,我單戀Mandy這件事,兩個星期都不算得上是交往過,唉。

「喂,招仔。」此時逸哥走了過來。

「喔逸哥。」

「食個早餐先?」逸哥問。

「好呀。」

我們在小食部買了兩個炒米粉,然後找了個位置坐下來。

「頭先見你同小蔚一齊返學喎。」逸哥笑道。

「順路啫。」我沒好氣地說。

「有進步呀下。」逸哥拍拍我說。

「食屎。」我白了他一眼道。

「啱啱小蔚問起你。」我說。

「嗯?又會咁突然。」逸哥好奇地說。

「我都唔知,可能你太靚仔。」

可能是有個美女坐在旁邊,這幾天上課都不太專心,很多時候都顧著看小蔚。

「成日望我做乜。」小蔚托著下巴說。

每次小蔚問我,我都裝作沒事發生。

小息時,我打算去一去洗手間,剛出走廊,就被霆爺拉到一旁。

「偉哥!拎到未!」霆爺箍著我的脖子說。

「拎到喇...」

「一陣放Lunch俾你啦...」我說。

「做到嘢,我批准你做我條𡃁。」

惡霸的思維真是捉摸不透。
篇文唔知喺邊見過
繼續出多啲文
覆錯post呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞