[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》

1001 回覆
58 Like 4 Dislike
上水又唔出文
似係,買包軟糖出現藍小蔚,自己單拖開飯又出現藍小蔚,邊撚度都藍小蔚
唔係已經講咗係佢喇咩?
罰你哋重睇
一個二個同我開live由頭朗讀一次先好再覆
架腸
台腸
不了 yum亂
文呢
Check埋字出
我靜靜地跟隨著小蔚,她的背影總是令人覺得很有安全感,而且剛剛小蔚還替我說話。

長這麼大,除了老媽之外,好像沒有異性像小蔚一樣保護我。

「噗。」忍不住笑了一笑。

「笑咩。」小蔚回頭瞄著我說。

「冇。」我試著平靜地說。

「又收收埋埋。」小蔚藐視著我道。

走了片刻便碰到逸哥和寶珊,正當我打算詢問逸哥什麼時候要去下個地方,他說寶箱已經被尋獲。

「下,咁快搵到?」我嚇一嚇說。

「係呀,霆爺佢哋嗰組喺碼頭間麥當勞個廁所搵到。」逸哥聳聳肩道。

「聽佢哋講,頭先霆爺諗住去偷懶,點知入到麥當勞去洗手間嗰陣,就搵到喇!」寶珊微笑道。

「咁都得。」我沒好氣地笑道。

「所以我哋而加可以返去。」逸哥說。

我看一看小蔚,她瞄了我一眼,擺出一個傲嬌的表情,便率先起行。

「真係。」我搖搖頭說。

待所有人都回到碼頭之後,班級主席就宣布結果和獎品,不知道獎品會不會真的是Past Paper。

「估唔到你哋咁快就搵到,仲諗住Fake你哋上山慢慢搵。」班級主席無奈地說。

「梗係啦!有我霆爺喺度!邊個夠我勁!」霆爺舉起雙手,俯視著大海說。

「霆爺好波!!」數個班上的嘍囉說。

「咁我正式宣布,今晚探險活動的勝出班別係!6A班!」班級主席喊道。

「Wohoo!!」幾個女生歡呼起來。

「你哋嘅獎品,係通識Past Paper三十份!係咪好興奮呢!」班級主席笑道。

「.........」現場突然靜下來。

「講笑啫,每人會有兩張戲飛換領券。」嚇死我了,還真以為是Past Paper。

「咦,咁都幾好呀!」寶珊笑道。

「冇錯。」逸哥點頭說。

正當眾人熱烈討論時,我注意到在不遠處的兆聰和Mandy,兆聰正在以不屑和憎恨的眼神看著我。

我連忙別過臉,低下頭來。

「好喇,咁今日嘅旅行都差唔多,你哋想繼續留嘅就留低,離開嘅同學就上船啦。」黃SIR喊道。

「我哋留唔留好?」寶珊若有所思地問。

「冇所謂呀,招仔你呢?」逸哥說。

「.....招仔?」逸哥搖一搖我道。

「係!」我才反應過來。

「做咩心不在焉咁嘅?」逸哥問。

我搖搖頭。

「我哋講緊留唔留低玩多陣。」逸哥笑道。

「喔..我...我唔留喇,想返去抖抖。」我揮揮手拒絕。

不知道Mandy她們會不會留低,要是碰到她們就很尷尬,還是不了。

「咁呀...小蔚你呢?」逸哥問。

小蔚看了看我,又別過臉看著逸哥。

「我都唔留喇,有少少攰。」小蔚說。

「嗯,一係我哋都返去啦,今日大家行咗成日,攰都唔出奇嘅。」逸哥微笑又帶點失望地說。

說罷我們便登上特快船,回到中環碼頭。

可能真是有點累,上船沒多久就睡著了。

在短短數十分鐘的航程,做了一個奇怪的夢,我在山上看到有一包香蕉軟糖掉在地上。

不知道是什麼意思。

「到喇。」旁邊的小蔚拍拍我說。

「喔...」我揉揉眼睛說。

晚上的中環海景原來也都挺美麗。

「我呀爸嚟車我,兜埋你哋?」逸哥問。

「我自己返去得喇!」寶珊笑道。

「咁招仔你哋呢?」逸哥看著我說。

我別過臉注視著小蔚,待她表態。

「唔洗啦,你爸爸已經車咗我哋嚟,我哋自己返去得喇,係咪呀,招仔。」小蔚微笑地看著我說。

「呃..係囉,我哋搭978返去就得。」我抓抓頭說。

「真係客氣,咁好啦,你哋返去小心啲。」說罷逸哥便跟我們道別,和寶珊走向國金商場方向。

待逸哥離開後,小蔚便開始起行,而我卻站在原地,回想著剛才兆聰和Mandy的表情。

「招仔,頭先...招仔?」小蔚停下來說。

「喔..係!」我立即追上小蔚。

「做咩呀你。」小蔚敲一敲我額頭說。

「下,冇嘢呀。」我眨了數下眼睛說。

小蔚注視著我片刻,點點頭便沒理會我,我們靜靜地走到文華里的巴士站,等候巴士。

沒過多久,我們就上了巴士,坐在上層。

巴士剛剛駛進西隧,小蔚便開口說話。

「頭先冇事嘛。」小蔚盯著前方說。

「冇事。」我托著頭,看著窗外說。

「有唔開心可以講喎。」小蔚說。

「話曬我哋都叫一場鄰居。」

我愣了愣,然後別過臉,與小蔚相視而笑。

這個女孩,其實也有細心的一面。

起碼她能觀察到我有心事。

「冇咩特別嘅,見到Mandy佢哋...而加咁..」

「個心..有少少哽住哽住咁樣。」我苦笑道。

小蔚注視了我一會,突然抓住我的手背。

「唔好咁啦。」

「我知我好難去安慰你,但係既然過咗去,就唔好成日去諗啦。」小蔚溫柔地說。

「人總要向前看,係咪?」小蔚微笑道。

我呆了呆,又欣慰地點點頭。

「嗯。」

「瞓下啦,好快就到。」小蔚說。

我閉上眼,讓疲憊的身軀放鬆下來。

「又發咗嗰個夢...」我慢慢睜開眼。

此時,我看出窗外,發現已經到達彩蒲苑,即是很快就要下車。

再回頭一看,發現小蔚正靠在我的肩上熟睡,似乎小蔚也十分疲倦。

「落車喇。」我輕輕搖晃小蔚。

「......」小蔚睜開眼,迷迷糊糊地站起來,我便跟著她下車。

「呀...好攰...」小蔚打了個呵欠道。

「早啲瞓囉。」我淡淡地說。

「你都係啦。」小蔚沒好氣地說。

很快我們便回到清河邨。

「去買包糖先。」我示意小蔚。

「咁我都買枝檸檬茶。」小蔚說。

買完東西後,我們便準備回家。

「叮」

「聽日見啦招仔。」小蔚在升降機裡說。

「拜拜...」我背向小蔚,一邊揮手道別,一邊走出升降機。

「呵...」咦,忘記再看一看小蔚的容貌。

「呯」當我回頭時,升降機門已關上。

算了,反正天天都可以看。
出了
有了
甘仔玻仔
港腸好吃一點
有文
小蔚bb又派軍糧
算了,反正天天都可以看。

伏筆 屌
我都覺 有d伏
條鏈呢
坡呀
樓豬又想幫我哋改名
文阿
三日追哂樓主之前啲文 好睇
最後曉兒
最愛
仆街 最尾嗰句
不過我都唔理喇
火星撞地球都唔割
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞