[那年十七]《樓上裝修咗成個暑假》

1001 回覆
58 Like 4 Dislike
謝謝支持
講得冇錯
大仆街出文
Pish
點解呢個故咁撚慢
裝修嘈得滯,成個暑假冇靈感,咪出慢少少
曉兒真係肥婆?
明天
未有
呢排比較忙
邊個講
幾時有講過
又話抖陣先出文!!?
我們跟著黃SIR前往東灣泳灘,今天好像會先玩一些團體遊戲,之後是自由時間,大約黃昏時分才會有探險活動。

吃過飯後,雖然已經很飽,但我不忘掉吞兩粒香蕉軟糖,好讓自己精神一點。

「頭先間酒樓啲嘢都幾好食。」逸哥說。

「香蕉糖仲正。」我淡淡地說。

「睇住你由中一食到中六。」逸哥笑道。

「小心蛀牙!」寶珊微笑著說。

「佢會驚咩。」小蔚瞄了我一眼說。

「你個樣仲得人驚。」我說。

小蔚瞪著我,便拉走寶珊閒聊起來。

雖然是平日,但長洲的遊客還是十分多,坦白說我也有點期待,好歹是第一次來,也想見識一下這裡到底有什麼吸引之處。

片刻之後我們便到達泳灘,在放置好個人物品後,各個班會主席就開始帶領活動。

「我哋會玩咗閃避球先,之後就係拔河!」隔壁班的班會主席喊道。

我留意到班上有幾位女同學在竊竊私語,不知道在討論什麼。

「咁熱仲玩呢啲...唔玩啦。」其中一個女生臉上露出嫌棄的表情。

「係囉仲細咩,直接自由活動啦。」另一名女生雙手抱胸道,仿佛非常不滿。

陸續有同學表示不願意參與遊戲,然後坐在一旁抗議,黃SIR和幾位班主任立刻走到一角商討。

「都最後一年,玩下有咩所謂。」逸哥顯得有點無奈,然後看著我說。

「都係嘅,當係回憶都好。」我說。

「做下運動咪幾好,睇下招仔。」小蔚笑道。

「咁招仔又真係幾瘦嘅,嘻嘻。」寶珊說。

「係喇係喇,邊夠逸哥大隻呀。」我看著逸哥,不爽地說。

最後黃SIR還是在眾人的壓力下屈服,直接給予同學自由活動的時間。

看到幾位班會主席的臉上露出失望的表情,也對的,始終他們準備遊戲都需要努力,現在又沒人參與。

要是我,應該會直接去跳海。

「咁大家自由活動啦...記得五點前去碼頭集合,到時安排咗嘢俾大家做架...唔好走咗去。」班會主席說。

於是眾人便興奮地各自離開泳灘,而我和小蔚她們則站在原地。

「我哋去邊。」我淡淡地說。

「去北帝廟影下相?」逸哥建議道。

「好喎,我想影相呀!」寶珊雙手拿起掛在胸口前的數碼相機說。

「我去邊都得。」小蔚聳聳肩道。

「招仔你呢?」逸哥問。

「冇所謂。」我攤攤手道。

「咁出發啦!」逸哥笑道。

結果,原本的班會活動,變成自由時間。
有文一推
屌 班八婆
長洲賓客人數多
原來的團體活動變成自由時間,可是現在才十一點多,還有五個多小時才需要去碼頭集合。

「今日咁好天,把握機會影下相啦。」逸哥站在北帝廟前抬起頭說。

「小蔚,你原本間學校嘅旅行係點架?」寶珊微笑地說。

「其實冇咩特別,都係燒下嘢食。」小蔚說。

「間間學校啲旅行都係差唔多架啦,係睇下同邊個一齊玩架啫。」我淡淡地說。

「又係嘅,不過辛苦呀逸囉,要同你呢個變態佬玩足六年,真係慘。」小蔚雙手抱胸笑道。

「食屎啦你。」我白了小蔚一眼道。

逸哥和寶珊拿著電話和數碼相機在北帝廟附近拍照,小蔚則站在原地四處張望,而我當然是隨心所欲地逛起來。

逛了一會兒有點累,逸哥他們又未拍完照,我就到北帝廟下方的球場石梯邊坐下來休息。

今天也算十分炎熱,估計有三十多度,我已經滿頭大汗。

「熱到癡線......」我擦一擦汗,然後在背包拿出一顆香蕉軟糖咀嚼起來。

突然,小蔚走到我旁邊坐下。

「唔去影下相?」小蔚淡淡地說。

「冇咩興趣。」我咬著香蕉軟糖道。

「請我食一粒得唔得。」小蔚說。

「拿。」我把軟糖遞給小蔚。

「多謝。」小蔚微笑道。

我們靜靜地坐在石梯上,等待逸哥和寶珊。

「招仔。」小蔚突然別過臉看著我。

「咩料。」我說。

「你同Mandy拍過拖?」小蔚微笑道。

「下,呃...做咩咁問...」我尷尬地說。

「啱啱見到Mandy望你個眼神有啲古怪,我都係估下。」小蔚聳聳肩說。

「其實都唔算...我哋...一齊咗兩個禮拜咋。」我低下頭來,因為不太想提起這段糗事。

「怪唔之得上次問你Mandy鍾意啲咩,你會咁清楚啦。」小蔚向我投以一個質疑的眼神。

「..........」

「講笑啫,但點解會分手?」小蔚問。

「我..我..我戴綠帽。」我支支吾吾地說。

真是尷尬。

「哦...」小蔚似懂非懂地點頭。

本來以為小蔚聽到這個原因後會恥笑我,可是她又沒有,真是奇怪。

「我俾人派帽,你唔驚訝咩。」我問小蔚。

「嗯...其實Mandy份人係貪玩啲,所以都唔意外。」小蔚看著我說。

認識了小蔚一個月,雖然她為人很市儈,又嘴賤,但不得不承認她很成熟。

「不過你俾人派帽都好正常。」小蔚說。

「你係咪串緊我樣衰。」我無奈地說。

小蔚站起了起來,然後看著北帝廟。

「自己諗啦,呵呵。」

此時,逸哥和寶珊也走了過來。

「有咩咁好傾呀你哋。」逸哥搭著我說。

「佢話你好靚仔。」我指著小蔚說。

小蔚瞪了我一眼,又靦腆地別過臉。

「講呢啲,喂我哋返去沙灘好冇,去幫你哋影下寫真,等你哋Po Instagram。」逸哥笑道。

「咪搞啦...我都唔用Instagram嘅。」我說。

「咁人哋小蔚可能有用呢,係咪?」逸哥微笑地看著小蔚說。

小蔚掩嘴笑了笑,然後聳聳肩地看著我。

「是但。」我淡淡地說。

「咁我哋出發啦!喺沙灘影完之後就去買啲嘢食!再周圍行下就應該差唔多夠鐘去探險!」寶珊說。

於是我們四人便再次回到泳灘。
竟然有文
竟然
反省下啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞